Bonifacio, Korzika
Forrás: Mánfai György

Frissítve

2022. jan. 12.

Geográfus (MSc)

A geográfus mesterképzést a bolognai rendszer felfutásával, 2009 szeptemberében indult el a PTE Természettudományi Karán. Hamar a kar legnépszerűbb mesterképzésévé vált. A tantervet a tapasztalatok és a hallgatói igényeknek megfelelően többször is átalakítottuk, így tartalmasabbá, sokszínűbbé vált, de megőrizte kiegyensúlyozott, a mintatanterv szerint haladást megkönnyítő jellegét.

Kiket várunk?

Mindenekelőtt olyanokat, akik elkötelezettek az alapképzés után még két év tanulás és önmaguk fejlesztése mellett. Természetesen elsősorban azokat, akik alapdiplomájukat földrajz BSc-n szerezték meg. Nem számít, hogy hol ütötték a pecsétet a diplomádra: örömmel látunk más intézményekben végzett geográfusokat, minden évben vannak is ilyen hallgatóink. Számukra az új oktatók és a némileg eltérő szemlélet, valamint a gyönyörű város minden bizonnyal még érdekesebbé teszi majd a mesterképzésünket. Sok szeretettel várunk másokat is: például a földtudományok alapképzés végzőseit, nekik különösen figyelmükbe ajánljuk mesterképzésünk geomorfológiai és geoinformatikai specializációját, amelyek megítélésünk szerint kiválóan kiegészítik az alapszakon elsajátítottakat. A geográfus mesterképzés lehetséges bemenetei között nevesítettek még a földmérő és földrendező mérnök, a tájrendező és kertépítő mérnöki, környezetmérnöki, valamint a turizmus-vendéglátás alapképzési szakok is. Amennyiben végzőseik közül bárki kedvet kap a geográfiában való elmélyedésre, a PTE TTK ehhez kiváló lehetőségeket kínál. A felvételi eljárás pontszámítási szabályait, valamint a szóbeli felvételi témaköreit a TTK felvételizőknek szóló oldalán találhatjátok meg.

Mire lesz jó mindez?

Mindenekelőtt arra, hogy egyetemi tanulmányaid teljesebbé váljanak. Miért érnéd be egy alapdiplomával, ha a hagyományos értelemben vett egyetemi végzettséget adó mesterfokú oklevél már csak két évnyire van? A mesterképzés létszámában kisebb, hangvételében személyesebb, mint az alapképzés, sokkal több lehetőség adódik arra, hogy mindenki elmélyedjen saját választott ismeretköreiben. Két év alatt nagyon sokat fogsz fejlődni, mind általános képességeid, mind pedig földrajzi szakismereteid terén, valódi kutatóvá válhatsz. A mesterképzést elvégzők között kiemelkedően magas az elhelyezkedési arány akár a Dél-dunántúli régióban is, az itt végzettek általában több önállóságot igénylő munkakörökben tudják megkezdeni pályafutásukat és később is gyorsabban emelkednek majd.

Mi vár Rád a két év alatt?

Geográfus MSc képzés

A mesterképzésen kicsit mások a hangsúlyok, mint azt az alapképzésben esetleg megszokhattad. Kevesebb a vizsga és kevesebb a konkrét megtanulnivaló ismeret. A hangsúly sokkal inkább az egyéni projekteken és a hallgató öntevékenységén van. Az oktatók minden segítséget meg fognak adni, hogy felleld azokat a területeket, amelyek leginkább érdekelnek és kibontakoztathasd a Benned lévő geográfiai tehetséget. A képzésben van néhány, szintetizáló jellegű közös kurzus, de a legtöbb kreditet a specializációkon kell összegyűjteni. Itt nem kevesebb, mint négy szakterület közül választhatsz: a BSc-ről is ismert terület- és településfejlesztés, turizmus, valamint geoinformatika szakirányok mellett megjelenik a geomorfológia is. Egyáltalán nem kötelező, hogy ugyan abban az irányban haladj tovább, mint az alapképzésen, sőt, mi inkább azt ajánljuk, próbálj ki új dolgokat – így később a munkaerőpiaci esélyeid is jelentősen növekednek. Karunk és intézetünk lehetővé teszi azt is, hogy akár kettő specializációt teljesíts párhuzamosan. Mivel a képzési program sokkal kevésbé feszített, mint az alapképzésben, lesz időd például TDK-dolgozatot készíteni, vagy ha eddig nem tetted meg, külföldi részképzésre menni. Az egész szak elérhető angol nyelvű változatban is, ahol nemzetközi környezetben tanulhatsz, akár csak egy-két kurzus erejéig is kipróbálhatod nyelvtudásodat.

Mihez kezdhetsz a diplomáddal?

Mire a mesterképzést elvégzed, érettebben, tapasztaltabban és szakmailag felkészültebben vágsz neki az álláskeresésnek. Szert teszel némi szakmai gyakorlatra, és a specializációdtól függetlenül megtanulod, hogyan kell projektszerű feladatokat megtervezni és kivitelezni. Sokkal összetettebb problémák megoldására leszel alkalmas, és a fellépésed is magabiztosabbá válik majd. Az itt szerzett tudás jól konvertálható a munkaerőpiac számos területén, ezért a geográfusaink elhelyezkedési köre igencsak széles. Területfejlesztési, turisztikai szakreferensek, tanácsadók, valamint geoinformatikai szaktudást igénylő munkakörök a leggyakoribbak. Ahogy az alapképzésnél is írtuk: a geográfus szakmát immár elismerik, és jegyzik, mint bizonyos közfeladatok ellátásához szükséges, bevett végzettséget. A legtöbb diplomásunkat a közszféra, kimondottan a területi tervezés, területfejlesztés szívja fel, és a visszajelzéseink kiemelkedően kedvezőek: mesterszakos diplomásaink kifejezetten jól állják meg helyüket. Ha ezek után még mindig úgy érzed, nem elég a tanulásból, és profi geográfus kutatóvá akarsz válni, nyitott kapukkal és ösztöndíjas helyekkel vár a Földtudományok Doktori Iskola.

További információ Dr. Czigány Szabolcs szakfelelőstől kérhető.

Tudj meg többet!