hidrobi_1
Forrás: CsZ

Frissítve

2023. szept. 5.

Vendégkutatók

angol zászló

Athina Papatheodoulou2020 Február-Március (5 hét)
Athina Papatheodoulou (Limassol, Ciprus)
DNAQUA.NET Cost Action STSM
Athina egy Ciprus makrogerinctelen faunáját integratív taxonómiai megközelítéssel, klasszikus morfológiai és modern molekuláris módszerekkel feltáró közös kutatási projekt keretében érkezett hozzánk a DNAQUA.NET hálózat támogatásában. Látogatása és itteni tevékenysége elsősorban a korábban Cipruson gyűjtött árvaszúnyog minták feldolgozására és DNS vizsgálatokra történő előkészítésére koncentrált. Hihetetlenül elkötelezett, segítőkész és nagyon kedves személyiség, szuper heteket töltöttünk vele.


Elisa Perlangeli2019 Május-Július (2 hónap)
Elisa Perlangeli (Lecce, Olaszország)
BSc, Erasmus szakmai ösztöndíj
Kéthónapos pécsi tartózkodása alatt Eliza alaposan megismerkedett a munkánkkal. Bevezettük egyes terepi mintavételi technikák alkalmazásába, illetve a mintaválogatás, a preparálás, és a mikroszkópi mérések rejtelmeibe. A vízi makrogerinctelenek családszintű határozásába is belekóstolhatott, valamint a pataklaborunkban egy éppen futó kísérletbe is betekintést nyert. Saját projektet is megvalósított: két különböző diszperziós aktivitású faj állandó és kiszáradó vízfolyásokból származó egyedein mért számos morfológiai paramétert, majd talált különbségeket a testméretekben a különböző vízforgalmi jellemzőkkel összefüggésben.


Denis Bućan2019 Május (2 hét)
Denis Bućan (Zagráb, Horvátország)
SMIRES Cost Action STSM
Denis a SMIRES Cost Action hálózat jóvoltából két hetet töltött nálunk, ahol Bára és Alena kísérletébe (lásd lentebb) bekapcsolódva vizsgálta a kiszáradás és a szennyezés szinergisztikus hatását a vízi makrogerinctelen közösségek összetételére.


Barbora Loskotová és Alena Dostálová2019 Április-Június (2 hónap)
Barbora Loskotová és Alena Dostálová
(Brno, Csehország)
PhD, Freemover ösztöndíj
A Masaryk Egyetemmel meglévő hosszú távú együttműködésünk keretében töltött el nálunk két hónapot Bára és Alena, akikkel egy érdekes kísérletsorozatot végeztünk el a pataklaborunkban. A vizsgálat során azt tártuk fel, hogy milyen kapcsolat van a patakok szennyezése, illetve a megtisztulási képessége és a vízjárás, vízforgalom között, és a szennyezés és a kiszáradás együttes jelenléte milyen hatással van a pataklakó makrogerinctelen élőlényegyüttesek szerveződésére és túlélésére. Természetesen a két hónap alatt az élet ’socializing’ részére is jutott idő, alaposan megismerték a környéket, az éttermeket és a közös főzés és kerti parti sem maradhatott el.


Michal Straka és Barbora Loskotová2018 November (1 hét)
Michal Straka és Barbora Loskotová
(Brno, Csehország)
Partneregyetemi program keretében tett látogatás
Michal és Bára két izgalmas előadással örvendeztetett meg minket a tanszéki szemináriumunk keretében, ahol a patakok klímaváltozás miatt egyre erősödő kiszáradásáról és az ezzel kapcsolatos legújabb eredményeikről és terveikről számoltak be nekünk. Itt tartózkodásukat arra is kihasználtuk, hogy megtervezzük a következő tavasszal a mesterséges patak laborunkban végrehajtandó közös kísérletsorozatot (lásd fentebb).


Karolina Bącela-Spychalska2018 Október (1 hét)
Karolina Bącela-Spychalska (Lodz, Lengyelország)
Erasmus+ oktatói látogatás
Karolina igen tartalmas előadásokat tartott az itt töltött rövid idő alatt a hallgatóinknak a vízi makrogerinctelenek körében is egyre erőteljesebben jelen lévő inváziós folyamatokról, a Ponto-káspi fajok előretöréséről és nagyon érdekes eredményeket mutatott az állóvízi környezetben végzett laboratóriumi és félterepi mezokozmosz kísérleteikről. Természetesen látogatást tett a pataklaborunkban is, hogy ötleteket gyűjtsön esetleges jövőbeli közös kísérletekhez is.


David Boukal2015 Július (3 nap)
David Boukal (České Budějovice, Csehország)
David azért látogatott el a tanszékünkre, hogy segítsen nekünk és útmutatást adjon a búvárbogarak viselkedésével kapcsolatos közös kísérleteink végrehajtásához.


Tomáš Ondáš2015 Június-Augusztus (2 hónap)
Tomáš Ondáš (Prága, Csehország)
PhD Erasmus+ szakmai ösztöndíj
Tomással közösen, David Boukal felügyeletével felépítettünk egy hárommedencés, kamerákkal folyamatosan figyelt kísérleti rendszert, melyben a nagy búvárbogarak úszási, menekülési, diszperziós, légzési viselkedését követtük nyomon különböző kísérleti beállítások mellett. Érdekes felfedezéseket tettünk a vizsgálatukra alkalmazott csapdák hatékonyságáról is.


Petr Pařil és Jan Sychra2013 Szeptember (1 hét)
Petr Pařil és Jan Sychra (Brno, Csehország)
Partneregyetemi program keretében tett látogatás
Petr és Jan az itt töltött egy hét alatt megismerkedett a kutatásainkkal, eszközeinkkel, bejártuk a kedvenc patakjainkat, és mindeközben az együttműködési lehetőségekről egyeztettünk, amelyből azóta már erős közös projektek és cikkek születtek. Természetesen mi is meghallgattuk előadásaikat amelyek a komoly kutatómunka eredményein felül a brünni kutatói élet rejtelmeibe is bevezettek minket és hallgatóinkat.


Thomas Horvath2010 Május (1 hónap)
Thomas Horvath (Oneonta, USA)
Fulbright ösztöndíj
Tom áttekintette a környezettudományi képzésünk tantervét, egyeztetett hallgatókkal és oktatókkal, és tanácsokat adott képzés átalakítására a jobb hasznosulás érdekében. Mivel ő is alapvetően ”vizes” érdeklődésű ökológus, érdekes látogatásokat tettünk néhány mintavételi helyünkön és részünk volt egy nagyszerű szabadtéri partiban a Cserkúti-tónál, ahol a mi gulyásunk az ő híres chilijével mérte össze tudását. Bár a környezettudományi képzés már nem aktív Pécsen, a kapcsolat Tommal megmaradt. 2014-ben a családjával ismét ellátogatott Magyarországra és Pécsre egy nyaralás keretében, majd 2016-ban pedig egy általunk szervezett konferenciára is. Nagy öröm volt újra látni, bármikor visszavárjuk!