Digitális terepasztal
Forrás: FFI

Frissítve

2024. márc. 19.

Geoinformatika (MSc)

2022 szeptemberétől a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézetében Geoinformatika MSc képzést indítunk az információs társadalom és a digitális forradalom kihívásainak megfelelően, az elsők között a hazai egyetemek sorában.

Miért van erre szükség?

Életünk minden területén digitális adatokkal találkozunk, melyeknek mintegy 80-90%-a földrajzi térben lokalizálható. Ma már mindennapjaink részévé vált a GPS és az online digitális térképek, műholdfelvételek, domborzati modellek használata. Ezek segítségével tervezzük meg utazási útvonalainkat, vagy a munkagépek nyomvonalát a precíziós mezőgazdálkodók; választják ki az új ipari létesítmények és szolgáltató egységek helyét a beruházók; határozzák meg az önkormányzatok, erdészeti cégek, vagy a nemzeti parkok a beavatkozási területeket és módszereket. A geo-térbeli adatok kezelését informatikai eszközökkel, az úgynevezett Földrajzi Információs Rendszerekkel (angolul Geographical Information System, GIS) végzik az önkormányzatok, a közlekedési- és infrastrukturális vállalatok, földtudományi és mezőgazdasági cégek, erdészetek, vízügyi igazgatóságok, a természet- és környezetvédelmi szervezetek stb. Célunk olyan szakemberek képzése, akik nem csak magas szinten tudják létrehozni, kezelni, elemezni és megjeleníteni a digitális geo-térbeli adatbázisokat, de tisztában vannak a különböző adatgyűjtési technológiák előnyeivel és hátrányival, valamint képesek akár a geo-térbeli rendszerek programozására is.

Kiket várunk?

Legegyszerűbben a földrajzi, valamint földtudományi, földmérő és földrendező alapképzések geoinformatikai specializációiról, továbbá a mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnöki, vagy az agrár- és üzleti digitalizáció alapképzési szakot teljesítve lehet hozzánk bekerülni. Képzésünk ugyanakkor nyitva áll a programtervező informatikusok, építőmérnökök, környezetmérnökök előtt is, számukra kreditbeszámítás szükséges, de úgy véljük, hogy nagyszerűen megállják majd itt a helyüket. Mindenképpen előnyt jelentenek majd a képzés elején a térinformatikai szoftverek felhasználói szintű ismerete, korábban elsajátított programozói képességek.

Mit nyújtunk a képzésen?

A Geoinformatika MSc-n hallgatóink alaposan megismerkednek:

  • a földi térbeli adatgyűjtés eszközeivel (differenciál GPS, digitális mérőállomás, drónok, radar),
  • a légi- és műholdas távérzékelési felvételek magas szintű kiértékelésével,
  • a domborzatmodellezéssel, pontfelhő és 3D objektumkezeléssel,
  • WebGIS térképek készítésével,
  • az adatbáziskezeléssel,
  • a Python és C# programozási nyelv használatával,
  • különböző fizetős és szabad GIS szoftverek, valamint az AutoCAD használatával.
Geoinformatika MSc képzés

A képzés tantervi hálója innen, a képzési és kimeneti követelmények (KKK) innen tölthetők le.

A képzés magas szintű megtartásához nem csak megfelelő szakemberek, hanem a technikai és műszeres háttér is rendelkezésre áll (két számítógépes terem, differenciál GPS-ek, mérőállomások, drónok, terepasztal stb.). A számítógépes laborokban a hallgatók rendelkezésre állnak megfelelő szoftverek és minta-adatbázisok. Online oktatás esetén is biztosítjuk ezek otthoni használatát. A tananyagok és mintaállományok digitálisan elérhetők a Neptun, vagy az MS Teams felületeken. Oktatóink mind személyes, mind digitális formában is lehetőséget biztosítanak további konzultációkra.

Mire lesz jó mindez?

Mondanunk sem kell: a többi informatikai szakterülethez hasonlóan a geoinformatikai szakemberek iránt is élénk a kereslet a munkaerőpiacon. A társadalom, a közigazgatás és az egész gazdaság digitalizációjával teljesen új távlatok nyíltak meg, a téradatok kezelése sürgető szükségletként jelentkezik számos magánvállalkozás és közszolgáltató számára. Ugyan országszerte és Pécsett is csak 2024 nyarán végeznek majd az első fecskék ezen a szakon, de a korábbi képzések geoinformatikai specializációival szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a kifejezetten térinformatikai szolgáltatást nyújtó vállalkozásokon (például az elmúlt évekből: ESRI, HERE We Go, Arcanum/Mapire) túl számos közszolgáltató, a közigazgatás intézményei, a honvédelem is felveőpiacot teremt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy összes megszerezhető diplománk közül talán ez érvényesíthető legkönnyebben globális környezeteben, Magyarország határain túl. Nyitva áll a kutatói pálya is: a doktori képzésünkön túl lényegében bármely nagyobb hazai felsőoktatási intézmény folyamatosan keres tudományos fokozattal rendelkező informatikusokat oktatói-kutatói állományába.

További információ Dr. Gyenizse Péter szakfelelőstől kérhető.