Frissítve

2023. máj. 22.

Geoinformatikai szakasszisztens képzés

Két féléves Geoinformatikai szakasszisztens szakirányú továbbképzés indul a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében. A képzés olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező személyeknek lehet hasznos, akik mélyebben szeretnének megismerkedni a térbeli (földrajzi) információk kezelésével. A felvételhez már meglévő természettudományi, műszaki, agrár- és gazdaságtudományok képzési területen szerzett BA, BSc vagy főiskolai oklevél szükséges.

A résztvevők a képzés során megismerkednek a GIS (Geographical Information System) elméleti alapjaival (térképészeti, geoinformatikai és távérzékelési alapok). Szoftverekkel végzett munka során pedig gyakorlatot szereznek a térbeli objektumok és a hozzájuk kapcsolt adatok tulajdonságaival, használatával és szerkesztésével (digitális térképszerkesztés, vektoros és raszteres műveletek, terepi adatgyűjtés). A képzés levelező rendszerű, tehát személyes konzultációkra, tanórákra kb. kéthetente kerül sor szombati napokon. A gyakorlati órák témaköreihez kapcsolódóan a hallgatók otthon elkészítendő feladatokat kapnak, amelyek kidolgozásánál felmerülő problémákhoz elektronikus úton segítséget kérhetnek az oktatóktól. A feladatok megoldásához szabadon felhasználható szoftvereket vehetnek igénybe.

A szakirányú továbbképzésen résztvevők tanulmányaik végeztével képesek lesznek felismerni a munkaterületünkön megjelenő térbeli problémákat és azokra megfelelő megoldást javasolni. Képesek lesznek olyan szoftvereket használni, amelyekkel a legtöbb térbeli számítás és modellezés elvégezhető, ezért a felvetődött kérdések, problémák a modern technikai eszközöknek köszönhetően szakszerűen megoldhatók.

A záróvizsga letétele és szakdolgozat sikeres megvédése után a Pécsi Tudományegyetem Geoinformatikai szakasszisztens (angolul: GIS Assistant) oklevelet állít ki a résztvevők számára.

A képzés díja: 150.000 Ft/félév.

Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 31.

Jelentkezéskor kérjük kitölteni a következő linken elérhető űrlapot.

További információk Dr. Gyenizse Pétertől kérhetők.

2023-ban képzést nem indítjuk el.