kids in classroom raising hand
Forrás: https://decker.com/blog/raise-those-hands-high/

Frissítve

2023. febr. 17.

Kémiatanár képzés

A 2022/23-as tanévtől kezdődően változik a tanárképzés rendszere.

A változás lényege, hogy a tanárképzés egységes lesz, nem különül el az általános iskolai- és a középiskolai tanításra feljogosító képzés, és időtartama egységesen 10 félév lesz. Ez a szakpáros képzés felkészít az általános iskolai és a középiskolai tanári munkára egyaránt, a szakképzettség megnevezése: pl. biológia-kémia szakos tanár, kémia-matematika szakos tanár.

A 2022/23-as tanévre meghirdetett "kémiás" szakpárok:
• biológia-kémia
• kémia-matematika
• természettudomány-környezettan
(Z-szak): habár a képzés nevéből nem látszik, de ezen diploma birtokában 5-8. osztályban lehet tanítani kémiát, biológiát, fizikát és természettudományt. A 9-12-es kémia tanításához a jogosultság erre a végzettségre épülő, rövid ciklusú tanárképzés keretében szerezhető meg.

Az emelt szintű érettségire való felkészítésre és vizsgáztatásra az a tanár lesz jogosult, akinek ún. szaktanári képesítése van, amit legalább Pedagógus I. besorolással rendelkező tanár szerezhet meg további két félév alatt. A szakképzettség megnevezése: pl. kémia szaktanár.

Kétféléves tanári szakjainkra az adott, általános iskolai szintű tanári oklevéllel, vagy diszciplináris mesterszintű oklevéllel rendelkezők jelentkezhetnek, illetve a program diszciplináris mesterszintű képzéssel párhuzamosan is elvégezhető.

Négyféléves, tanári és újabb tanári szakképzettség megszerzésére irányuló képzéseinkre tanítói vagy tanári szakképzettség birtokában lehet jelentkezni.

Levelező tagozaton, tanári át- és továbbképző programjainkban a legkülönbözőbb bemeneti diplomákkal szerezhető tanári, illetve szaktanári végzettség. Az úgynevezett „rövid ciklusú” mesterszintű tanárképzésben a bemeneti oklevéltől függően két- vagy négyféléves képzési idő alatt szerezhető újabb tanári szakképzettség vagy szaktanári szakképzettség.

Tájékoztató a tanárszakok iránt érdeklődőknek a Tanárképző Központ oldalain

További információ az egységes tanárképzésekről a Természettudományi Kar oldalain

pte ttk kémia robbanás