hidrobi_2
Forrás: CsZ

Frissítve

2023. szept. 5.

Eszközpark

angol zászló

Kutatólaborok és kutatási eszközök a tanszéken

Mesterséges patak labor - ahol a kísérleti eredmények születnek

Egy különálló alagsori laborhelyiségben kapott helyet az országban és Közép-Európában is egyedülálló 8×2,4 méter alapterületű „mesterséges patakként" működtethető mederrendszerünk. A rendszer 12 nagyteljesítményű forgatószivattyúval, elektronikus, automata/manuális vízhozam-szabályozással (PLC) működtethető. A szabályozott környezeti körülményeket természetesazonos fényt kibocsátó napfénycsövek és légkondicionálás biztosítja. A mederalakulat és a meanderezés becsúsztatható oldalfalakkal alakítható, az üledék mennyisége (max 50cm mélységig) és minősége (a finom szemcseméretektől a nagy kövekig), valamint a vízhozam (10-1200 l/perc, max. 5% eltérés,) széles tartományban variálható. Igény esetén lehetőség van folyamatos videórögzítésre, távoli megfigyelésre, távoli beavatkozásra és telepíthető szondák segítségével akár különböző vízminőségi paraméterek időzített mérésére is.

patak

A rendszer nagyon sokoldalúan kombinálható: Valós méreteket modellezve, egy mederként használva a szélesség, hosszúság és meanderezés változtatásának függvényében 0,8-2,4m mederszélesség és akár 22m mederhossz, míg három párhozamos mederként maximum 0,8m szélesség és ≤7,2m hosszúság érhető el. Ezekben az esetekben a rendszerben azonos, folyamatosan keveredő vízmennyiség forog. Lehetőség van kisebb méretben (0,8m×2,4m), négy teljesen szeparált vízrendszer kialakítására is, melyekben különböző vízmennyiség, vízsebesség, vízminőség állítható be és futtatható egy időben. Az egyes medrekben különféle szeparáló kamrák és egyéb egyedi eszközök helyezhetők el, tovább növelve a felhasználás módjait.

A fenti paraméterek lehetőséget biztosítanak viselkedésökológiai és mikrohabitat-szelekciós vizsgálatokra, biotikus interakciók (pl. inter- és intraspecifikus kompetíció) vizsgálatára a legkülönfélébb élőlénycsoportokkal és kombinációkban, szennyezés-tolerancia vizsgálatokra, vízminőség-monitorozó tesztek kialakítására, produkcióbiológiai vizsgálatokra, avarlebontás-aprózás vizsgálatára. Oktatási felhasználása is sokrétű, pl. a fenti témakörökre rövid és hosszú lefutású laborkísérletek tervezhetők gyakorlati keretek között, valamint diplomamunka és diákköri témák kimeríthetetlen tárházát biztosítja. A laborban szintén helyet kapott három darab 650 literes állóvizes akvárium, amelyekben szintén különböző célú és összeállítású kísérletek tervezhetők, vagy akár a folyóvizes kísérletek egyedeinek, populációinak menedzselésében használhatók.

Néhány életkép a pataklaborból (korábbi Facebook posztjaink a témában):

fb_ikon_kicsi

fb_ikon_kicsi


Terepi és laboratóriumi mérőműszerek, szondák, adatrögzítők

A terepen és laborban, kísérletek során is használható, a víz fiziko-kémiai és néhány biológiai paraméterének korszerű mérését, monitorozását lehetővé tevő eszközeink segítségével több mint 100 vízminőségi paraméter korszerű mérésére nyílik lehetőség.

  • YSI Exo2 multiparaméteres vízminőség monitorozó rendszer
  • Nanocolor VIS hordozható fotométer
  • Nanocolor Vario C2 thermoblokk
  • Sontek Flowtracker Doppler 3D vízsebesség és vízhozammérő
  • Globalwater FP111 propelleres vízsebességmérő
  • HOBO UL20-04 hőmérséklet és nyomás mérő loggerek
  • UOVision UM595-3G vadkamerák
  • Hanna HI 9142 Hordozható oldott oxigén mérő
  • Hanna HI 98130 Kombinált pH-, EC- és TDS-teszter

terepimeres


Terepi mintavételi eszközök

halok

„Kick and sweep” és „klasszikus pondnet” típusú kézihálók, sokrétű faunisztikai és mennyiségi alapú mintavételre.

surber

„Surber” típusú mintavevő a sekélyvízi, pataklakó életközösség mennyiségi alapú mintázásához.

dredge

Dredge: kotróhálók a nagyobb folyók üledéklakó faunájának mintázására.

csonak

Katamarán testű stabil csónak (K-maxxi 4.7m + Tohatsu MFS9.9EPL): a nagyobb folyókon, tavakon végzett munkák során használjuk

ekman

„Ekman-Birge” típusú üledékmarkoló a tavak üledéklakó faunájának vizsgálatára.

uledekfuro

Egyedi fejlesztésű üledékfúró a kiszáradt patakmeder mintázására.

haverboecker2

Haver & Boecker 30 cm átmérőjű háromtagú (0.5 mm, 2 mm, 10 mm) rozsdamentes szitasorok a minták terepi előszortírozásához, térfogatának csökkentéséhez.

huba

Uszadékhálók az árvaszúnyog bábbőrök mintázására nagy folyókban.

traps

Különböző típusú varsa-, palack- és úszócsapdák a vízi ragadozó bogarak csapdázására


Makro- és mikroszkópok

Az identifikáció egy külön erre kialakított kis alapterületű, egyszerre 8 fő befogadását biztosító laborban történik, ahol a kutatási feladatokhoz a legmodernebb makro és mikroszkópok állnak rendelkezésre, kamerákkal, számítógépes kapcsolatokkal ellátva, így az azonosítás során a fotodokumentáció is egy mozdulattal elkészülhet az érdekesebb példányokról.

olympus-mvx10-3

Olympus MVX10
MVPLAPO 0.63 X + MVPLAPO 2 XC objektívek (nagyítás 4x-125x)
Olympus SC50 Camera
Märzhäuser MFD motorizált Z-tengely + Märzhäuzer Tango controller
Led kör és pontfények

Focus stacking eljárással végzett élőlényfotózáshoz, részletfotók elkészítéséhez, nagy nagyítást, precizós preparálást igénylő identifikációs feladatok ellátására.

wild420

Leica Wild M420
Zeiss KL1500lcd hidegfény
Olympus SC50 Camera

Vízi makrogerinctelenek fajszintű azonosítására

kis-leica

Leica Wild M3Z
Zeiss KL1500lcd hidegfény

vízi makrogerinctelenek fajszintű azonosítására

olympus-cx43

Olympus CX43
Olympus SC50 Camera

Elsősorban árvaszúnyog lárva és bábbőr preparátumok vizsgálatára, fajszintű azonosításra.

forditottmikroszkop

Fordított mikroszkóp

Elsősorban algológiai minták feldolgozására, számlálásra, de bármilyen preparátum vizsgálatára.

kismikik

16 további kis kapacitású binokuláris preparálómikroszkóp (Olympus, Motic, Zeiss, stb)
Elsősorban mintaválogatáshoz, de egyes élőlénycsoportok esetén család, génusz, fajszintű határozás megvalósítására is alkalmasak.

canon-eos

Canon EOS 2000D DSLR
Yongnuo YN 14EX ETTL makro Körvaku
Jackal Cross tripod

Képelemzés alapú biomassza meghatározáshoz, mintafotók elkészítéséhez.


MaMi - Saját fejlesztésű mintafeldolgozás menedzser applikáció

mamiA saját fejlesztésű webes applikációnk segíti a mindennapi munkánkat a minták feldolgozásának szervezésében és dokumentálásában. QR kódok alapján követi nyomon, hogy melyik minta éppen kinél és milyen feldolgozási fázisban van éppen, vagy melyik hűtőben vár a következő fázisra, avagy már archivált státuszba ért. Bármelyik munkatársunk lekérdezéseket indíthat mintára, mintacsoportra, folyamatra, munkatársra, tárolóra, így bármikor 'real time' adatok állnak rendelkezésünkre a folyamatokról. Erre igen nagy szükségünk is van, hiszen alkalmanként nagy mintamennyiségekkel és több párhuzamos projekt anyagaival is dolgozunk.