Frissítve

2022. okt. 5.

Fényképek, videók

A Kémiai Intézet kiemelten fontos feladatának tartja a természettudományok, ezen belül pedig elsősorban a kémia népszerűsítését. Ennek egyik jól bevált eszköze kémiai kísérleti bemutatók, illetve érdekes tudományos ismeretterjesztő előadások tartása a nagyközönségnek, elsősorban általános- és középiskolásoknak. Ezen az oldalon néhány ilyen esemény videofelvétele tekinthető meg. Kollégáink előzetes egyeztetés után a dél-dunántúli régióban található iskolákban vagy egyéb közösségekben helyszíni bemutatók és előadások tartását is vállalják.

Metaverzum Médiaműhely

Metaverzum Médiaműhely
A Metaverzum Médiaműhely a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán 2022-ben jött létre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tudományos Mecenatúra Pályázatának támogatásával. A Műhely működésének célja, hogy tudományos ismeretterjesztő kisfilmeket és hanganyagokat hozzon létre és tegyen szabadon elérhetővé az Interneten.

Lányok Napja

Lányok Napja - PTE TTK Kémiai Intézet, 2021.

Piromán advent a pécsi TTK-n

Adventi gyertyagyújtás úgy, ahogy a PTE TTK Kémiai Intézet munkatársai csinálják.

Mennyire veszélyes az ammónium-nitrát? – A bejrúti robbanás margójára...

A bejrúti robbanás kapcsán rengeteg ostobaság öntötte el a netet az ammónium-nitrát veszélyességét illetően. Voltak, akik az atombombával említették egy lapon; voltak, akik "csak" a puskaporral vették egy kalap alá. A videóban azt bizonyítjuk, hogy megfelelő tárolás és kezelés mellett az ammónium-nitrát nem veszélyes, és hogy egyáltalán nem egyszerű felrobbantani.

PTE TTK Online Nyári Egyetem, 2020. augusztus 3-7.

A PTE TTK Online Nyári Egyetemen a Kémia Intézet három kísérleti bemutatóval és két előadással vett részt. Ezek (időrendben, illetve a videók sorrendjében is:
  • Mikle Gábor, Papp Tamara, Szuroczki Péter, Dr. Kégl Tímea, Dr. Kiss Ibolya: Ez gááááz! – kísérletek gázokkal
  • Dr. Lente Gábor: Drágakövek és nemesfémek
  • Mikle Gábor, Papp Tamara, Szuroczki Péter, Dr. Kégl Tímea, Dr. Kiss Ibolya: Színes lötyik világa – kísérletek folyadékfázisban
  • Dr. Lente Gábor: Homérosz, a csillagász
  • Mikle Gábor, Papp Tamara, Szuroczki Péter, Dr. Kégl Tímea, Dr. Kiss Ibolya: Villan, durran, csattan – kísérletek robbanó- és éghető anyagokkal
A kísérleti bemutatókhoz kapcsolódó további videók találhatók a ChemHecker youtube csatornán.

Hallgatóink kisfilmjei az MKE által hirdetett on-line kísérleti bemutató versenyre

2019 a periódusos rendszer nemzetközi éve volt. Ebből az alkalomból a Magyar Kémikusok Egyesülete non-stop kísérleti bemutató versenyt szervezett, melyre a Kémiai Intézet három hallgatója, Molnár Dóra, Illés Gergely és Réti Máté jelentkeztek.
A versenyre egy-egy rövid kisfilm készítésével lehetett nevezni, ez alapján történt a legjobb pályamunkák kiválasztása. Hallgatóink mindkét projektjükkel (A cink, illetve A vascsoport) bekerültek a 2019 november 19-én a BME-n lezajlott fináléba, a 10 legjobb pályázat közé.

A hallgatók felkészítő tanára Mikle Gábor volt.

Dr. Lente Gábor előadása az Akadémián, 2019. február 26.

Periódusos rendszer extrákkal címmel tartott előadást Dr. Lente Gábor 750 középiskolás diáknak az MTA Dísztermében – az előadásról részletesebben olvashat az MTA oldalán, ahol az előadáson készült fényképek és videó is elérhető.