Frissítve

2023. ápr. 13.

Nyári és téli iskolák

A Pécsi Tudományegyetem nyári és téli iskolái nemcsak a hallgatók tudását bővítik a tanulmányi területükön, hanem azt is biztosítják, hogy a diákok értékes, első kézből származó európai tapasztalatokkal gazdagodjanak, miközben elmerülnek az egyedülálló és befogadó magyar kultúrában. A remek időtöltés és új barátok szerzése mellett, a diákok ECTS kreditpontokat is szerezhetnek a nyári/téli iskolai program vége felé.

A Pécsi Tudományegyetem folyamatosan szervez ilyen iskolákat a tanítási szünetekben, és az aktívan beiratkozott hallgatók a partnerintézmények diákjaival együtt jelentkezhetnek ezekre a kalandos, mégis nevelő jellegű programokra. Ezen kívül, egyes iskolákba nemzetközi diákok jelentkezését is várják világszerte.

Lehetőség van arra is, hogy az adott természettudományi területeken személyre szabott nyári iskolákhoz csatlakozzanak:

Fenntartható vízkészlet-gazdálkodás és vizes élőhelyek rehabilitációja Közép-Európában
(Sustainable Water Resource Management and Wetlands Rehabilitation in Central Europe)

A program a következő témákra összpontosít: vizes élőhelyek rehabilitációja, intelligens csapadékvíz-gazdálkodás, az EU vízügyi keretirányelvének (EU Water Framework Directive) hatása a fenntartható vízgazdálkodásra, valamint távérzékelési és GIS-eszközök a vízkészlet-gazdálkodásban. A program számos terepi kirándulást, magánszemélyekkel és szervezeti képviselőkkel való találkozókat, valamint számítógépes laborokban tartott előadásokat tartalmaz.

Természetfotózás, Természetrajz, Tudományos Kommunikáció
(Wildlife Photography, Natural History, Science Communication)

A kurzust egy National Geographic-fotós és biológus tanár vezeti. A Mecsek-hegység és a környező élőhelyek természetrajzának felfedezésére összpontosít, ahol Pécs található. A résztvevők megtanulják, hogyan találhatnak érdekes növényeket és állatokat, hogyan fotózhatják őket megfelelően, és hogyan publikálhatnak különböző tudományos és közösségi média platformokon.

A most meghirdetett programokkal kapcsolatos további információkért látogasson el a Pécsi Tudományegyetem nyári/téli iskoláinak hivatalos honlapjára.


Csatlakozzunk Mariam Maqsoodhoz, a nyári iskola egyik korábbi pakisztáni résztvevőjéhez, aki az EDUC-ban eltöltött időre emlékezik vissza:

Szociális Munka és Szociális Ökológia Nyári Iskola Program
(Social Work and Social Ecology Summer School Program)

"Lenyűgöző élmény volt nekem, mint nemzetközi jelentkezőnek, hogy részese lehettem ennek a vegyes nyári iskolai programnak, amely arra összpontosított, hogyan tudnak a társadalmak reagálni az éghajlati válságokra és fenntartható közösségeket építeni. Ez az utazás a nyári iskolával nagy jelentőséggel bírt a tudományos és szakmai fejlődésem szempontjából. Arra késztetett, hogy rekreációs szakemberként, a kutatásom irányát az urbanizált területeken végzett közösségi kertészkedés előnyeire összpontosítva fejlesszem tovább. A program nagyon átfogó volt, melynek során a pécsi Zöld Folt Közösségi Kert elemzésének és felújításának elvégzéséhez szükséges készségeket fejlesztettük. A különböző országokból érkező résztvevőkkel ez egy kiváló lehetőség volt számomra, hogy a kultúraközi kommunikációs és a nemzetközi csapatépítési képességemen dolgozzak. Örömmel láttuk a közös munka végeredményét, melynek során sikerült felújítani a kertet és az ottani tereket. E mellett, a program a szórakozás és a tudás egyedülálló keveréke volt, és minden résztvevőnek lehetőséget adott arra, hogy felfedezze a város nevezetességeit, és elgondolkodjon a város egyedülálló történelmén és kultúráján.
Mindenképpen ajánlom minden diáknak, hogy részt vegyen a Pécsi Tudományegyetem által nyújtott izgalmas lehetőségekben, amelyek közül az egyik a nyári egyetem, mert egyszerre gyarapítja a tanulmányi fejlődést és a kultúrák közötti ismereteket."