Karikó Katalin
Forrás: Portfolio.hu

Frissítve

2023. dec. 4.

Tudomány

2023. december 4., 15:17

Dr. Karikó Katalinról, hazánk első női Nobel-díjasáról írt méltatást Dr. Jakab Ferenc professzor

elismeréstudomány

A sikerhez vezető út tudással, kitartással és elhivatottsággal van kikövezve. Prof. dr. Karikó Katalin az mRNS-kutatásban végzett úttörő munkájáról ismert tudós, aki kulcsszerepet játszott az mRNS-alapú Covid19 elleni vakcinák kifejlesztésében.

Nemcsak kutató, hanem elismerést érdemlő pozitív személyiség is egyben, akinek munkája és elkötelezettsége megváltoztatta a tudomány és az egészségügy jövőjét. Személyes élettörténete figyelemre méltó elbeszélés egy bevándorló tudósról, aki a viszontagságokat legyőzve úttörő módon járult hozzá az mRNS-kutatás területéhez. Élete, tudományos pályafutása példaértékű, és inspirációként szolgálhat mindenkinek, kutatóknak és az egészségügyben dolgozóknak egyaránt, hogy tudással, elszántsággal és kitartással elérhetjük céljainkat.

Karikó-Jakab kézfogás
Karikó Katalin és Krausz Ferenc tiszteletére adott díszvacsorát Novák Katalin Köztársasági Elnök asszony október 16-án este a Pesti Vigadóban.

A Time magazin 2021-ben a száz legbefolyásosabb ember közé sorolta. Jelenleg is több mint tíz csúcsegyetem díszdoktora, mint például a Harvard, Yale, Princeton és a Rockefeller Egyetem. Karikó Katalint több mint száz különböző díjban és kitüntetésben részesítették, amelyek közül néhány kivétellel szinte mindet az elmúlt három évben vehette át.

Egy kutató számára nemcsak a tudományos elismerések és eredmények hozzák meg a sikert, hanem az is, ha generációkon átívelő tudományos műhelyt tud kialakítani, ahol a fiatalok oktatása mellett a tudományos élet minden szépségével és nehézségeivel is megismertetik a lelkes, felnövekvő generációt.

Talán ezért is olyan jelentős, hogy 2011-ben csatlakozott a kutatócsoporthoz Pardi Norbert (akivel szintén kitűnő szakmai kapcsolatot ápol a Virológiai Nemzeti Laboratórium *a szerk.), aki ugyancsak Szegeden végzett biológusként, és később ő vette át a philadelphiai labor vezetését. Karikó Katalin öröksége a kitartás, a szenvedély és a tudományos felfedezés iránti elhivatottság erejéről tanúskodik. Útja a szerény magyarországi kezdetektől az mRNS-kutatás vezetőjévé válásig inspirációt jelent a tudósok és kutatók számára világszerte. Munkája nemcsak a molekuláris biológia területét forradalmasította, hanem közvetlen és pozitív hatást gyakorolt a globális közegészségügyre is. Az mRNS-kutatás iránti megingathatatlan elkötelezettsége révén kitörölhetetlen nyomot hagyott a természettudományban és az orvostudományban.

A Magyar Tudományban megjelent teljes közlemény itt érhető el.