Kutatók Éjszakája
Forrás: Csortos Szabolcs

Frissítve

2022. szept. 26.

Rendezvény

2022. szeptember 6., 17:22  •  szeptember 26., 23:09

Ha ősz, akkor Kutatók Éjszakája!

kutatásKutatók Éjszakája

A PTE Természettudományi Kara ismét szeretettel vár mindenkit a Kutatók Éjszakájára 2022. szeptember 30-án, pénteken.

A kutatók a hétköznapjainkat meghatározó folyamatok mögött álló színes egyéniségek – ezt igyekszik bemutatni évről-évre szeptember utolsó péntekén a Kutatók Éjszakája. Karunkon immár 15. éve mutatjuk be érdekes, izgalmas, olykor meghökkentő programok keretében a tudományos módszereket és eredményeket, hozzuk közelebb a mindennapokhoz a tudósokat és kutatókat érthető, élvezhető, szórakoztató formában. Ezen az estén az érdeklődők megismerkedhetnek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával, megtudhatják, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket.

Biológusaink segítségével megismerhetünk mikroszkopikus lényeket és vírusokat, kiderül, hogy csokoládéból és borból igencsak sokféle létezik a világon. Megtudhatjuk, hogy mennyire erős a chilipaprika, illetve, hogy vannak szőrös növények, sőt olyanok is, amelyek napoznak. Választ kaphatunk a patakok kiszáradásának okára és az örök kérdésre: honnan származunk?

A Fizikai Intézet munkatársai érdekes és meghökkentő kísérletekkel: légnyomással, lézerekkel, villámokkal és optikai jelenségekkel készülnek elkápráztatni látogatóinkat.

Földrajzos kollégáink az idei évben is színes programmal készülnek: a meteorológus kollégáink segítségével mi is „időjárás-csinálóvá” válhatunk; megvizsgálhatjuk bolygónkat egy műhold „szemével”, majd energiahordozók után kutatunk a föld mélyén. Természetföldrajzosaink elvisznek bennünket az Óperenciás-tengeren is túlra és az ő segítségükkel ismerhetjük meg távoli galaxisokat és égitesteket lehetséges életnyomok után kutatva. Utánajárunk a Tádzs Mahal titkainak, feltárjuk, hogy mire használhatóak a földrajzi adatsorok és megtudhatjuk miként alakultak ki városaink mai formái.

Kémikusaink a korábbi évekhez hasonlóan, mindig nagy érdeklődéssel kísért programmal érkeznek: robbantanak, felgyújtanak és olvasztanak mindent, amit laboratóriumi körülmények között lehetséges. A Soft Flow Kft. kollégái bepillantást engednek az analitika világába és elkalauzolnak bennünket a „Dűne” univerzumába.

A Matematikai és Informatikai Intézet munkatársai megtornáztatják az elménket, elkalauzolva látogatóinkat a hamis pénzérmék, kártyajátékok és bérügyviteli feladatok világába. Sőt velük léphetünk át a virtuális térbe...

A Sporttudományi és Testnevelési Intézet kollégái jóvoltából megismerhetjük a világ különböző tájainak táncait, megtudhatjuk miként hat szervezetünkre az alkohol és persze ők felelősek az agytorna utáni testmozgásért is. Mozogjatok, jógázzatok, táncoljatok velünk, teljesítsük együtt az Exathlon kihívást!

A sokéves hagyománynak megfelelően kinyílnak a laborajtók, kicsik és nagyok személyesen találkozhatnak az ott dolgozó szakemberekkel, kipróbálhatják eszközeiket, találmányaikat, megismerhetik a munkájukat előadások és interaktív, tudományos-szórakoztató programok keretében.

KÉ 2022 ajánló

Fenntartva a további érdeklődést és reményeink szerint a minél szélesebb közönség megszólítása érdekében idén két részre bontottuk a programkínálatot, este 6 óra után (22 órai kapuzárással) indítjuk "after six" kínálatunkat melynek programjaival a 16 éven felülieket (beiskolázási szempontból a felső tagozatosokat) szólítjuk meg.

Részletes programleírások és regisztráció ITT érhető el.

Kapcsolódó esemény