Periódusos rendszer extrákkal – Lente Gábor előadása az Akadémián

2019. március 4., 12:33

Diákok töltötték meg az Akadémia Dísztermét dr. Lente Gábor, a TTK Kémiai Intézet professzorának előadásán a Periódusos Rendszer Nemzetközi Évének magyarországi nyitórendezvényén.

Február 26-án az MTA Kémiai Osztályának szervezésében, a Magyar Kémikusok Egyesülete közreműködésével került megrendezésre az esemény, amely sok általános és középiskolás résztvevőt vonzott. Lente Gábor előadásában a kémiai elemek felfedezéséről, elnevezéséről, illetve a periódusos rendszer megalkotásának történetéről beszélt.

2019-et az ENSZ Közgyűlése és az UNESCO több nemzetközi tudományos szervezet kezdeményezésére a Periódusos Rendszer Nemzetközi Évévé nyilvánította, ezzel emlékezve meg az orosz Dmitrij Ivanovics Mengyelejev által írt első, a periódusos rendszer logikáját ismertető tudományos cikk megjelenésének 150. évfordulójáról. Ezért 2019-ben világszerte számos tudományos rendezvényt tartanak a periódusos rendszerről, ezekhez csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia is.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadást 11 és 13 órától is meg lehetett hallgatni, így több mint 750, Budapesten vagy annak tágabb vonzáskörzetében tanuló diáknak volt lehetősége arra, hogy részt vegyen az eseményen. Valamennyi diák hazavihetett egy, már a legújabban felfedezett elemek is tartalmazó periódusos rendszert a Richter Gedeon gyógyszergyár és a Merck vegyipari cég támogatásának köszönhetően. Az előadáshoz hozzájárult Dr. May Zoltán, az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatója, aki egy elemösszetétel-meghatározásra alkalmas kézi röntgenfluoreszcencia-készülék működését mutatta be. Az eseményről készült videofelvétel hamarosan megtekinthető lesz az mta.hu weboldalon.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben