TTK-s GeoNap a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumban

2015. november 26., 10:35

A PTE TTK Földrajzi Intézetet kérte fel a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium GeoNap rendezvényének megszervezésére.

A program délután 14:45-kor kezdődött az igazgatóhelyettes úr nyitóbeszédével, majd Reményi Péter, a Földrajzi Intézet adjunktusa tartott egy 40 perces előadást a földrajzról, mint tudományról, a Földrajzi Intézetről, földrajzos életpályákról. Az előadás remekül sikerült, számos kari és intézeti szóróanyag került a hallgatósághoz, akik örömmel vették át a prospektusokat. Alapvetően érdeklődő, motivált fiatalok alkották a hallgatóságot, nagyrészük végzős gimnazista, kisebb részt más osztályok tanulója, elszórtan pedig tanár volt.

GeoNap

Reményi Péter előadását követően a Munkácsy Gimnázium szakfelelőse, Lieb Marianna tartott tájékoztatást a 2016-os földrajz érettségi követelmények változásairól. Előadásának legfontosabb tanulsága az volt, hogy a földrajz érettségire jelentkezők száma azért csökken, mert nem lehet előrehozott érettségi vizsgát tenni belőle.

Ezután Vadkerti Tóth Viktor alapszakos, és Máté Éva doktorandusz hallgató párban tartottak egy 30 perces előadást a Természettudományi Kar képzéseiről, a Földrajzi Intézetben működő alap- és mesterszakokról, a hallgatói életről, utazási lehetőségekről, szabadidős és szakmai tevékenységekről, amelyek a földrajzhoz kapcsolódnak. Az előadás alatt levetítették a Természettudományi Kar imázsvideóját, valamint a 2014 novemberében megrendezett Geográfus Szakhét összegző videóját is.

GeoNap

A második blokkban a PTE TTK FI oktatói ismeretterjesztő, földrajzi témájú előadásokat tartottak a hallgatóságnak. Az első előadó ismét Reményi Péter adjunktus volt, aki a migrációs krízisről beszélt 30 percben. A téma aktualitásának és a remekül sikerült előadásnak köszönhetően a hallgatóság érdeklődése nagy volt, az előadást követően kérdésekre is sor került.

A második szakmai előadást Halmai Ákos tartotta a térinformatikáról és digitális modellezésről, rendkívül érdekes és látványos volt, Ákos előadása is kiválóan sikerült. Az utolsó előadást Csapó János adjunktus vállalta el Írország természeti értékeiről és turisztikai látványosságairól, első sorban természetföldrajzi közelítéssel. Habár a végére a hallgatóság egy része már hazament, a program szakmai fele is nagy érdeklődésnek örvendett. A visszajelzések alapján a Természettudományi Kar és a Földrajzi Intézet több jelentkezőt is gyűjtött a 2016-os felvételi időszakban.

GeoNap

Ezúton is köszönjük a TTK hozzájárulását nyílt napunk sikerességéhez, köszönjük a Munkácsy Mihály Gimnázium meghívását és szervező munkáját, valamint köszönjük minden előadónak, hogy részt vettek ezen a rendezvényen!

Készítette: Máté Éva (PhD hallgató Földrajzi Intézet)

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben