Szeptemberben indul a PTE Szőlész-borász mérnök BSc képzése

2016. január 6., 11:42

Az újonnan induló képzésben a Pécsi Tudományegyetem három intézménye, a Természettudományi Kar, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, illetve a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet vesz részt.

Ma egy sikeres borász ismérve hogy két értékre épít: a tradíciókra és a modern tudományos ismeretekre. Ezeket tekintve az új képzés egyáltalán nem új! Gyökerei oly mélyen beágyazódnak a régióba akár egy öreg szőlőtőke. Pécs ma is a szőlő és a bor nemzetközi városa, a szekszárdi borvidéken is évezredek óta művelik a szőlőt, kultúrája van a bornak és a borfogyasztásnak. A villányi borvidék az ország legismertebb és legelismertebb vörösbor termelő vidéke. A Dél-Dunántúli régióban a szőlő-borágazat és a hozzá kapcsolódó turizmus meghatározó gazdasági elem. A Pécsi Tudományegyetem vonzáskörzetébe több mint 10 ezer hektár szőlőterület tartozik.

A tervezett képzés vonzáskörzetéhez tartozik a horvátországi Drávaszög területén található Baranyai borút, illetve a szerbiai Bácska-Bánát gyümölcstermő vidéke is.

A régió szőlészetei és borászatai komoly szerepet vállalnak a képzésben: szakmai gyakorlatos képzőhelyként lehetőséget biztosítanak a gyakorlati ismeretek elsajátítására. Ebben olyan kiváló villányi, szekszárdi és hajós-bajai borászok, mint Bock József, Gere Attila, Takler Ferenc, Heimann Zoltán, Koch Csaba támogatják a képzést.

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik a megszerzett szőlőtermesztési-borászati és ezzel összefüggő piaci ismereteik birtokában képesek a különféle nagyságú és szerkezetű termelőegységekben folyó szőlészeti-borászati munka szervezésére és irányítására, csakúgy, mint önálló borászati gazdaságok létrehozására és azok üzemeltetésére, valamint borászati termékek forgalmazására.

Az alapképzés megfelelő ismereteket nyújt a tanulmányok mesterképzés keretében történő folytatásához.

Szakleírás

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben