Szentágothai János nevét veszi fel a Science Building

2012. március 26., 13:13

Szentágothai János (1912-1994) Kossuth-díjas agykutatóról, akadémikusról nevezi el a nyárra felépülő új természettudományi kutatóközpontját a Pécsi Tudományegyetem.

A Szenátus a névadó családjának hozzájárulásával döntött arról, hogy a létesítmény a Pécsi Orvostudományi Egyetem egykori anatómia tanárának, az Anatómiai Intézet vezetőjének nevét veszi fel. A keresztelőre várhatóan október 29-én, Szentágothai János születésének 100. évfordulója előtt két nappal kerül sor.

Kovács L. Gábor rektorhelyettes elmondta, azért esett a választás Szentágothai Jánosra, mert 1946 és 1963 között a pécsi egyetemen alapozta meg az agyműködéssel kapcsolatos és számára világhírnevet hozó sikereit. Személye a tudományos eredményeinek hasznosítása, oktatói, valamint iskolateremtő munkája okán nemcsak a PTE orvosi, hanem természettudományi és művészeti karához is közel áll. A névadásnak apropót ad továbbá az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete közgyűlésének tavaly novemberi döntése, miszerint a 2012-es évet, a világhírű magyar tudós születésének centenáriumát Szentágothai János emlékének szenteli.

Forrás: PTE

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben