Sikeres Marie Curie pályázat

2015. szeptember 15., 15:30

Karunk oktatója, Dr. Pál Róbert egyetemi adjunktus, azon kevesek egyike, akik Marie Curie ösztöndíjat nyertek el kutatásaik támogatására.

A 3 éves EU Marie Curie ösztöndíj keretein belül egy Észak-Amerikából származó és Európa nagy részén, így hazánkban is problémát okozó fajjal, a magas aranyvesszővel foglalkozott.

A kutatások során aktívan vizsgálta a növény tulajdonságait laboratóriumi, üvegházi, kísérleti kerti és a természetes környezetben, sőt kutatócsoportjában a faj genetikájával is foglalkoztak.

Dr. Pál RóbertKutatásaik során többek között megállapították, hogy a növény domináns állományai jelentősen csökkentik az európai növénytársulások faji sokféleségét, míg ez Észak-Amerikában egyáltalán nem igaz. Kiderült továbbá, hogy a faj versenyképességére és rovarkártevőkkel szembeni ellenállóképességére az adott kontinensről való származás mellett a különböző tengerszint feletti (síkvidéki vs. magashegységi) régiókból való eredete is meghatározó. Meglepő módon bebizonyosodott, hogy az aranyvessző inváziós tulajdonságai nem maradnak meg, ha a növényt visszatelepítjük őshazájába. Ennek ellenére az inváziós és a honos populációk jelentős genetikai polimorfizmust mutattak.

Pál Róbert kutatócsoportjában a növényi invázióval kapcsolatos kutatások továbbra is aktívak, és két PhD hallgató (Nagy Dávid és Filep Rita), valamint egy Msc hallgató (Balázs Viktória Lilla) közreműködésével tovább bővülnek és más növényfajokra is kiterjednek.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben