PTE Tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülés

2018. szeptember 5., 12:58

Szeptember 1-jén közös ünnepséggel nyitotta meg Pécs Városa és a Pécsi Tudományegyetem a tanévet. A szombati közös ünneplés különlegességét az adta, hogy szeptember elseje Pécs Város Napja és a tavalyi évtől – az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulójától – a Magyar Felsőoktatás Napja, a pécsi egyetemalapítás emléknapja is.

A Pécs Város Napja Ünnepi Közgyűlés és a PTE Tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülés közös rendezvényén városi és egyetemi kitüntetések, díjak, elismerések és egyetemi tanári kinevezések átadására is sor került.

Magyarország emberi erőforrások miniszterének a fenntartóval egyetértésben tett javaslatára Áder János köztársasági elnök 2018. szeptember első napjától egyetemi tanárrá nevezte ki a PTE 17 oktatója között karunk három munkatársát is. A Pécsi Tudományegyetem professzori karához való tartozás jelképeként az egyetem rektora adta át az érintetteknek egyetemünk talárját.

Professzori talárt vehetett át:

  • Dr. Pálfalvi László, a Fizikai Intézet egyetemi tanára,
  • Dr. Pap Norbert, a Földrajzi Intézet egyetemi tanára,
  • Dr. Tóth László, a Matematikai és Informatikai Intézet egyetemi tanára.

Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetést a rektor javaslatára a Szenátus annak a személynek adományoz, aki jelentős mértékben elősegítette az Egyetem jó hírnevének öregbítését, hazai és külföldi elismertségét, az Egyetem részére jelentős szolgálatot tett, kiemelkedő szerepet töltött be az oktatás, tudományos kutatás fejlesztésében, színvonalának emelésében, továbbá az Egyetem társadalmi kapcsolatainak fejlesztésében.

Pro Universitate szobrot, az Egyetem arany kitűzőjét és oklevelet vehetett át:

Dr. Kollár László, a PTE Természettudományi Kar egyetemi tanára.

Egyetemi Sportéletért Díjban részesült:

Berta Dániel, a TTK testnevelő-edző szakos hallgatója.

Az ünnepségen Páva Zsolt polgármester köszöntőjében felelevenítette a 2017-es jubileumi év sikeres együttműködését a város és az egyetem között. Kiemelte a tudásalapú társadalom fontosságát, mellyel kapcsolatban kifejtette, hogy további elmélyült és hosszú távú együttműködésre van szükség az egyetem és a város között, hogy Pécs továbbra is egy igazi klasszikus egyetemi város lehessen.

Miseta Attila rektor tanévnyitó ünnepi beszédében az oktatói értékteremtésre, a kapott tálentum megbecsülésére és a szorgalom nélkülözhetetlen voltára hívta fel a figyelmet. Majd kiemelte a fejlesztések és a támogatások hatékonyságának fontosságát, mely együttműködés és az összehangolt lobbitevékenység révén valósulhat meg.

A rendezvény Udvardy György megyéspüspök áldásával ért véget.

Az esemény fényét Király Csaba, Liszt Ferenc díjas zongoraművész, a Művészeti Kar egyetemi tanára, valamint Stubendek Katalin és Bókai Zoltán ünnepi műsora emelte. A PTE Táncegyüttes tagjai a külön erre az alkalomra összeállított koreográfiájuk előadásával varázsoltak pörgős egyetemi hangulatot a színpadra. Fekete Gábor a színház csodás világába kalauzolta el előadásával a közönséget.

Forrás: pte.hu

Az UNIV TV beszámolója az eseményről:

1. rész (TTK professzorok 45:22-től):

2. rész (Kollár professzor 32.45-től):

Részletes tudósítás az univpecs.com-on olvasható.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben