Napfogyatkozás – 2015

2015. március 27., 16:16

2015. március 20-án, pénteken részleges napfogyatkozás volt látható Magyarország teljes területén. Az esemény alatt a PTE Természettudományi Kara, a Kar Földrajzi Intézetével közösen távcsöves megfigyelést tartott a kb. 150 érdeklődőnek.

Pécsett az égi jelenség délelőtt, 09∶36∶47 és 11∶56∶52 között zajlott, csúcsát 10∶45∶36-kor érte el. Ekkor a Nap átmérőjének 64%-a, területének kb. 58%-a volt a Hold takarásában.

A napfogyatkozás időtartama alatt a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara, a Kar Földrajzi Intézetével közösen távcsöves megfigyelést tartott a kb. 150 érdeklődőnek. Az észlelés tökéletes időjárási körülmények között, felhőmentes égen, szélcsendben zajlott két napszűrővel ellátott Newton-távcső segítségével. Szerencsére a Napkorongon egy apró napfolt is látható volt. Az érdeklődőknek a csillagászati jelenségekről Halmai Ákos és Dr. Pirkhoffer Ervin (Földrajzi Intézet) adott szakszerű és érdekes magyarázatot.

Távcsöves megfigyelés

Régen a napfogyatkozásokat – gyakorlatilag kultúrától, égtájtól, történelmi kortól vagy kontinenstől függetlenül – valami rettenetesnek, félelmetesnek, baljósnak, gonosznak, vagy csak önmagában valamilyen rossz megnyilvánulásának tekintették.

Ma már tudjuk, hogy ez egy igen ritka, de Naprendszerünk természetes felépítéséből fakadó jelenség; csak az emberi élet hosszához viszonyított ritkasága volt az, amely megakadályozta elődeinket abban, hogy felismerjék: semmilyen veszéllyel, negatív következménnyel nem jár egy napfogyatkozás.

Maga a jelenség igen egyszerű: a Hold Föld körüli pályáján haladva a Föld egy bizonyos területéről nézve eltakarja egy rövid időre a Nap fényét. Erre a „bizonyos” területre esett március 20-án, pénteken Pécs is.

A napfogyatkozás legfeltűnőbb következménye a hőmérsékletcsökkenés volt: a fogyatkozás alatt a léghőmérséklet 8°C-ról 7,5°C-ra csökkent (1. ábra), de az észlelők hőérzetét legjobban a globálsugárzás csökkenése befolyásolta negatív irányban.

A léghőmérséklet változása

1. ábra: A léghőmérséklet változása a napfogyatkozás alatt.
A fogyatkozás alatt kb. 0,5°C-s csökkenés történt.

A globálsugárzás a Napból érkező direkt- és szórt elektromágneses sugárzás 1 m² vetített összteljesítménye. Ez a fogyatkozás alatt 450 W/m2-ről 100 W/m²-re csökkent. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy érezhetően „már nem sütött annyira melegen” a Nap (2. ábra, http://joido.ttk.pte.hu/).

A globálsogárzás változása

2. ábra: A globálsogárzás változása a napfogyatkozás alatt.
A napfogyatkozás kezdetétől (baloldali sárga vonal) a maximális fedettségig (piros vonal) tökéletes, – sinusgörbéhez hasonlóan – mutatja a globálsugárzás csökkenését. Ezen időszak alatt a Nap sugárzási teljesítménye 537 [W/m2]-ről 264 [W/m2]-re csökkent. Ezt követően a teljesítmény ismét növekedni kezdett. A 11:12-t követőidőszakban látható erős csökkenést felhőborítás okozta.

Részleges napfogyatkozás legközelebb 2020.06.21-én, gyűrűs 2075.07.13-án, teljes napfogyatkozás pedig 2081.09.03-án lesz. Akit bővebben érdekel a napfogyatkozás vagy a csillagászat, bátran keresse fel a TTK Földrajzi Intézetét.

Halmai Ákos

Képgaléria a Napfogyatkozásról

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben