Megkezdte működését a Virológiai Nemzeti Laboratórium

2020. szeptember 28., 8:39

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban szeptember 25-én nyitotta meg a Virológiai Nemzeti Laboratóriumot Dr. Jakab Ferenc, valamint a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriumot Dr. Kovács L. Gábor vezetésével.

Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntötte a rendezvény meghívott vendégeit, az eseményt pedig az érdeklődők az Univ TV élő online adásában követhették nyomon:

Rektor Úr nyitóbeszéde után Palkovics László miniszter mutatta be azt a Kutatólaboratóriumot, valamint 17 Nemzeti Laboratóriumot, melyek most megkezdik működésüket. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az országos hálózatba két pécsi laboratórium is bekerült, a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium mellett a járvány miatt kiemelten fontossá vált Dr. Jakab Ferenc vezette Virológiai Nemzeti Laboratórium is megkezdte működését 2020. szeptember 25-én.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztését – mely 2 milliárd Ft támogatásban részesül –, a fertőző betegségek világméretű fenyegetettsége és terjedése indokolja, mely komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent minden nemzet számára.

A nyitóünnepségen Jakab dékánhelyettes Úr elmondta: „A Virológiai Nemzeti Laboratórium célja új kórokozók felderítése, azonosítása, teljesen virológiai és molekuláris biológia jellemzése; a 3-as és 4-es rizikócsoportba tartozó vírusok komplex vizsgálata BSL3 és BSL4 laboratóriumi körülmények között; valamint hazai és nemzetközi szintű oktató és képző centrum létrehozása, egy szóval az utánpótlás-nevelés.”

Összefoglalójában a kitartó, folyamatos munkát és kollégái elkötelezettségét is hangsúlyozta. Az eddigi munkához és elért eredményekhez szívből gratulálunk, sok sikert és kitartást kívánunk a jövőben!

Forrás: UnivPécs
Fotó: Csortos Szabolcs

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben