Ezüstös magyar szereplés a 16. iGeo Földrajzi Olimpián Hongkongban

2019. augusztus 7., 8:17

Ismét érmeket szerzett a Nemzetközi Földrajzi Olimpián a Karunk Földrajzi és Földtudományi Intézetének munkatársai által felkészített magyar diákcsapat. 16. alkalommal került megrendezésre 2019. július 30 - augusztus 5. között az International Geography Olympiad (iGeo) földrajzi világverseny.

A 16-19 éves versenyzők ezúttal az egzotikus Hongkongban csaptak össze, amely „okos és vibráló” közeget ígért a megmérettetésnek. A Nemzetközi Földrajzi Unió védnöksége alatt szervezett verseny a legnagyobb presztízsű, és legjelentősebb közönséget vonzó esemény ezen a szakterületen, amelyet Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma a földrajz tantárgy hivatalos diákolimpiájaként ismer el.

A magyar csapat 2006 óta, összesen 11. alkalommal vesz részt a rendezvényen, ahol angol nyelven csapnak össze a versenyzők, akik nem kevesebb, mint 42 országot reprezentálnak Indonéziától az Egyesült Államokig. Eddig minden alkalommal érmekkel térhettek haza versenyzőink, és szerencsére idén sem alakult ez másként. A magyar csapat két ezüstéremmel gyarapította a hazai tudományos olimpikonok idei kollekcióját.

A legjobb helyezést Kaszap Kinga érte el, aki a tavalyi bravúros aranyérme után szoros küzdelemben szerzett ezüstöt. Az ELTE Radnóti Miklós gimnáziumának idén 12. évfolyamát megkezdő, 18 éves tanulója Dunakesziben élő családjához tér vissza a versenyt követő kirándulás után.

A második legjobb eredményt Mészáros Márton érte el, aki tavalyi helyezésén javítva lett újra ezüstérmes. A Pápán élő fiatalember idén érettségizett a helyi Türr István Gimnáziumban, ő szeptembertől már egyetemi tanulmányait kezdi meg Budapesten.

Remekül helytállt a magyar csapat két másik, „újonc” tagja is, Sarkadi Nagy Lili a budapesti Eötvös József Gimnázium, Kiszely Anna szintén az ELTE Radnóti Gimnázium tanulója, mindketten csak kevéssel maradtak le a bronzérmes helyezésről. A végig nagyon szoros versenyben gyakran tizedpontok döntöttek, és a feladatok mellett a számunkra szokatlan, rendkívül meleg és párás időjárással, sőt egy tájfun csapadékzónájával is meg kellett küzdeniük a versenyzőknek, ami bizony részben felborította az előzetes menetrendet is.

A csapat kiválasztását és felkészítését, mint évek óta mindig, most is a PTE munkatársai irányították. A Földrajzi és Földtudományi Intézet és a Modern Geográfus Alapítvány szervezi a HunGeoContest versenyt, amelynek első négy helyezettje utazhatott az olimpiára. A válogatóverseny igazgatója és egyben a magyar csapat vezetője dr. Trócsányi András, az intézet tanszékvezető egyetemi docense, a Természettudományi Kar dékánhelyettese. Kísérőtanárként támogatta munkáját idén Máté Éva, az intézet tanársegéde, a felkészítés az intézet számos munkatársa és doktorandusza segítségével valósult meg. A válogatóverseny, a felkészülés és a kiutazás az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatásával jöhetett létre, idén az NTP-NTMV-18-B-0011 és az NTP-TMV-18-0106 számú pályázat keretei között nyerve támogatást. Az új versenyszezon októberben kezdődik majd online fordulóval, a kiírás a www.hungeontest.org oldalon lesz elérhető, 2020-ban Isztanbul várja majd a legjobb geográfusokat.

A csapat most néhány napig még Hongkong és Makaó látnivalóival ismerkedik, és csak augusztus 8-án indulnak vissza Magyarországra.

Gratulálunk a sikeres versenyzőknek, felkészítő kollégáinknak, a diákok tanárainak és szüleinek!

A csapat rövid, szöveges bemutatója a http://hungeocontest.org/oldal/igeo-2019-a-magyar-csapat-1 oldalon érhető el, a legfrissebb fejleményeket a https://www.facebook.com/hungeocontest oldalon lehet követni.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben