Első Stipendium Hungaricum Ösztöndíjas PhD védés a TTK-n

2020. április 6., 9:54

Tadepalli Sai Ambika az első Stipendium Hungaricumos PhD hallgató, aki sikeresen védte meg disszertációját a PTE TTK Biológiai és Sportbiológiai Doktori Iskolájában március 25-én.

A disszertáció címe: Investigation of behavioural and neuropathological alterations caused by repetitive mild traumatic brain injury in a rodent model.

Ambika 2015-ben csatlakozott a dr. Hernádi István egyetemi docens vezetése alatt működő Transzlációs Idegtudományi Kutatócsoporthoz a Stipendium Hungaricum program keretein belül, még a hagyományos, hároméves PhD képzésben. A kutatócsoport négy laborban folytat kutatásokat, többek között egy rágcsáló magatartás laborban a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjában. A dr. Bali Zsolt tudományos munkatárs által irányított labor munkájába Ambika is becsatlakozott. Kutatási témája az ismétlődő enyhe koponyatraumák (repetitive mild traumatic brain injury, rmTBI) által okozott viselkedéses és neuropathológiás elváltozások vizsgálata rágcsáló modelleken. A téma a napjainkban nagyon elterjed központi idegrendszeri megbetegedés, a koponyatraumák modellezése volt. Évente több 10 millió embert érintenek világszerte a koponyatraumák, és ezek hosszú távú hatásait csak most kezdik megismerni. A kutatás a PTE-n belüli széleskörű kollaboráción keresztül valósult meg, amelyben részt vettek még a PTE KK Idegsebészeti Klinika Neurotrauma Kutatócsoport (vezető prof. Büki András) tagjai és a Cerebrovaszkuláris Kutatócsoport (vezető dr. Tóth Péter) munkatársai is. Mindenkinek köszönik a sikeres együttműködést.

Gratulálunk a védéshez és további sikeres munkát kívánunk!

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben