Dr. Patric Östergård díszdoktorrá avatása

2013. október 31., 16:16

A Matematikai és Informatikai Intézet kezdeményezésére 2013. november 7-én 14 órakor, a Magyar Tudomány Ünnepén díszdoktorrá avatják Dr. Patric Östergårdot, a finn Aalto Egyetem professzorát. Östergård professzor székfoglaló előadására 2013. november 6-án 18 órakor, a Kari Tanácsteremben kerül sor.

Patric Östergård a klasszifikációs algoritmusok és kombinatorikus struktúrák világszinten elismert kutatója, a tématerület összefoglaló monográfiájának szerzője ("Petteri Kaski and Patric R. J. Ostergard, Classification Algorithms for Codes and Designs, Springer, 2006"). Ezek a klasszifikációs algoritmusok képezik az alkalmazott matematika nagyteljesítményű számításainak alapjait, mely területen gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a díszdoktor és a TTK kutatói között.

Ezt a kapcsolatot mi sem jellemzi jobban, mint az a közelmultban alakult nemzetközi finn-magyar kutatócsoport, mely Östergård professzor és a Szabó professzor iskolájának tagjaiból áll. A kutatócsoport idén komoly erőforráskapacitást nyert a finn CSC Sisu szuperszámítógépén, amely jelenleg a szuperszámítégépek világranglistáján (top500) a 146. helyen szerepel, és még továbbbővítik a 2014-es évben.

A székfoglaló plakátja

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben