Dr. Jakab Ferenc lett a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője

2020. június 5., 13:52

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Dr. Jakab Ferenc professzort, karunk dékánhelyettesét nevezte ki a járvány miatt kiemelten fontossá vált Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetőjévé.

A bejelentés kapcsán Professzor úr elmondta, hogy „A Nemzeti Virológiai Laboratórium elsődleges célja, hogy a Pécsi Tudományegyetem meglévő, kiemelkedő virológiai laboratóriumára alapozva, magas színvonalú, nemzetközi szintű alap- és alkalmazott virológiai kutatásokat végezzen.

Az örvendetes hír vonatkozásában az UNIVPécs készített részletes interjút Jakab Ferenc professzorral, aki válaszaiban kitér többek között arra is, hogy miért most és miért keletről érkezett a vírus, illetve betekintést ad az általa vezetett kutatócsoport munkájába. Vázolja a hazai fertőzöttség jelenlegi állapotát és legjobb tudása szerint igyekszik prognosztizálni, hogy mi vár ránk a közeli és a távolabbi jövőben, mire és hogyan kell felkészülnünk.

Véleménye szerint nem igaz, hogy megúsztuk “csak úgy”, meggyőződése, hogy a meghozott intézkedések jók voltak és időben történtek. „A vírus nem nézi a szerencsét. És miért, mitől lettünk volna szerencsésebbek, mint az olaszok vagy az osztrákok? Az időben meghozott intézkedéseken múlt minden, és azon, hogy a lakosság mennyire vette komolyan azokat.”

A pandémia kapcsán Jakab Ferenc, a virológiai kutatócsoportunk és a PTE is nemzetközi reflektorfénybe került, és minden kétséget kizáróan helytállt. „A csapatom minden tőle telhetőt megtett! Jóllehet egy országos hálózatot fogtam össze, a munka oroszlánrésze, a vírussal való munka itt (PTE) zajlott. Le a kalappal a csapat előtt, nagyon büszke vagyok rájuk!”- áll az interjúban.

A virológus professzor az interjúban beszél az utánpótlás-nevelésről is, miszerint szükség van kiváló virológusokra, a képzés pedig szerencsére helyben van! Még akkor is, ha „kifejezetten olyan, hogy virológusképzés nincs, de mind a Természettudományi Karon, mind az Általános Orvostudományi Karon vannak olyan szakok, melyek e hivatás előszobái. A tanulás legfontosabb helyszíne az elméleti alapok után úgyis itt lesz, a negyedik emeleti laborban, ahol a hallgatók képzését meg tudjuk valósítani, a laboratóriumi hátteret és a sok gyakorlat lehetőségét is tudunk biztosítani. Az a célunk, hogy a tanulmányai elején csatlakozzon hozzánk a hallgató, tartson ki az egyetemi és a PhD-s évei alatt, és aztán maradjon is, ha szeretne. Ez azt is jelenti, hogy egy elsőévesen érkező tíz év alatt futja be pályáját, míg virológussá, kutatóvá nem érik. Ehhez nem kevés kitartás és ambíció szükséges.”

Az eddigi munkához és elért eredményekhez szívből gratulálunk, sok sikert és kitartást kívánunk a jövőben!

Interjú: univpecs.com/covid_19/virus_nem_nezi_szerencset
Nemzeti Virológiai Laboratórium Pécsi vezetéssel: univpecs.com/egyetemi_elet/nemzeti_virologiai_laboratorium_pecsi_vezetessel

Forrás és fotók: UNIVPécs

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben