Díjazták a pécsi virológus hölgyeket

2020. október 6., 14:59

Nők Magyarországért Klub olyan példamutató nőket díjazott 2020. október 5-én hétfőn Budapesten, akik bátor, kiemelkedő munkát végeztek a koronavírus-járvány terjedésének első hulláma alatt.

Az ünnepségen Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter, a klub elnöke azt mondta: olyan embereket ismertek el, akik a „frontvonalban harcoltak”, de nem kerültek reflektorfénybe.

A miniszter elmondta: bár az ötszáz jelölt között nem igazán lehet rangsort felállítani, egy szakmai zsűri kiválasztott közülük húszat. Az ő nevüket bocsátották közönségszavazásra, és több mint tizenkétezer voks döntött a négy kategória fődíjasairól. Az egyik közülük a Nők nehezített pályán jelöltje: a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának női tagjai, akik hétfőn vehették át a Nők Magyarországért Díjat!

A Kutatócsoportjának hölgy tagjai: Földes Fanni, Horváth Szabina, Dr. Kuczmog Anett, Lanszki Zsófia, Madai Mónika, Papp Henrietta, Zana Brigitta, Dr. Németh Viktória, Szarka Zsanett, Aracs Noémi és Zeghbib Safia.

Már a járvány kezdete előtt a kutatási területük a virológiai zoonózisok, vagyis az állatokról emberre terjedő vírusok által okozott megbetegedések vizsgálata volt. Most készülő szakdolgozataikat, PhD dolgozataikat, egyéb szakmai feladataikat és magánéletüket háttérbe szorítva, a járvány megjelenésekor már oszlopos tagjai voltak annak a csoportnak, akik ma Magyarországon a legszínvonalasabb, de egyben az egyik legnehezebb diagnosztikai és kutatói munkát végzik. Részt vesznek a COVID-19 diagnosztikában: Baranya, Tolna és Somogy megye mintáit ők tesztelik. Ezen kívül folyamatosan dolgoznak a vírus megismerésén, a hatóanyagok tesztelésén, a kooperációs csoportokkal folyamatos kapcsolatban vannak és aktívan tevékenykednek a vakcinafejlesztés folyamatában is.

Szívből gratulálunk és a továbbiakban is sok sikert kívánunk!

Forrás: Magyar Hírlap

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben