A világ 200 legjobb egyeteme között a PTE

2020. június 12., 14:21

A világ legjobb felsőoktatási intézményeit összevető Quacquarelli Symonds listára ezúttal is felkerült a Pécsi Tudományegyetem a 651-700. kategóriába, ezzel a 2018-as rangsorhoz képest két kategóriányit, vagyis száz pozíciónyit előrelépve. Sőt, a nemzetközi hallgatók kategóriájában a világ legjobb 200 egyeteme közé sorolják Magyarország első egyetemét.

Május 10-én hozta nyilvánosságra legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni Quacquarelli Symonds cég, melynek szakemberei 2004 óta állítják össze évente a világ egyetemi rangsorát, hat szempont alapján. Az akadémiai szféra megítélése, a munkáltatók véleménye, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága, az oktató-hallgató arány, valamint a külföldi oktatók és hallgatók száma alapján alakul ki a végső helyezés. Mintegy 1600 egyetemet vizsgálnak, több mint 18 millió dokumentum és 138 millió idézet alapján. Az 1600 intézményből végül az ezer legjobbat rangsorolják.

Dr. Miseta Attila, a PTE rektora a rangsor kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta: „A külföldi hallgatók kategóriában az igencsak előkelő 193. helyezést szerezte meg a Pécsi Tudományegyetem, bekerülve a szűk elitbe e mutató alapján. Megállapítható, hogy amennyiben nem csupán 5%-ban vennék figyelembe ezt a mutatót, az összesítésben ennél is előkelőbb helyezést ért volna el a PTE. Jól jelzi egyetemünk folyamatos fejlődését, hogy mind a tudományos cikkek, mind a hivatkozások száma jelentősen növekedett a tavalyi eredményhez képest.”

Az egyik leginkább elfogadott nemzetközi rangsor alapítása alapján történelminek titulálja a PTE-t, kutatási intenzitását a „magas” kategóriába sorolja, míg képzési spektrumát a lehető legátfogóbbnak értékeli.

Forrás: UnivPécs

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben