A testmozgást is meg kell szerettetni

2015. március 16., 9:52

A Zalai hírlap az Év Hölgyének választotta Szalai Kata földrajz-testnevelés szakos hallgatónkat, ez alkalomból készített vele interjút a Dunántúli Napló munkatársa.

A testmozgást is meg kell szerettetni

Forrás: 2015. március 15. 13:36 Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Valószínűleg sok fiatal lesz majd boldog néhány év múlva, amikor szeptember elsején kiderül, hogy Szalai Kata lesz abban a tanévben a testnevelés-tanára. De nem csak a pedagógus szépsége miatt lesz nagy az öröm.

Szalai Kata

– A közelmúltban az Év Hölgyévé választották Nagykanizsán. Hogyan nézett ki a verseny?

– A helyi újságíró kért fel tavaly májusban, hogy írjak magamról egy cikket, ami a Zalai Hírlapban, mint a Hét nője fog megjelenni. Minden héten más lányról közöltek fotókat és egy rövid életrajzot, majd 2015 januárjában a lányokat jelölték az Év Nője címre. Az interneten lehetett voksolni, s szerencsére sok ember támogatott, így én nyertem.

– S most szétfeszíti a büszkeség?

– Tagadhatatlan, hogy örültem ennek a címnek, de azért helyén kezelem a dolgot. Korábban, 2013-ban a ballagók szépének is választottak, szóval nem ez az első ilyen jellegű elismerésem. Abszolút nem célom, hogy ebből éljek meg, a modellkedés távol áll tőlem, viszont ha fényképeznek, szeretek pózolni.

– Akkor mi az a pálya, ami szimpatikus?

– A tanári. Amióta az eszemet tudom, mindig erre készültem. Nyilván a szülői példa is a szemem előtt lebeg, hiszen édesanyám is pedagógus, de ezen felül is nagyon érdekel ez a pálya, nem is tudom elképzelni magam más területen. Mindig úgy gondoltam, hogy a tanárokat nem becsülik meg eléggé, holott ez az a terület, ahol óriási a felelősség, ahol egy kis hiba is komoly következményekkel járhat. De én inkább a másik oldalt nézem: ha jó a tanár, akkor a tanultakból a gyerekek egész életükben profitálhatnak. Ehhez persze nem árt, ha a régi beidegződéseket megújítjuk.

– Földrajz-testnevelés szakos – melyik élvez előnyt?

– A testnevelés.

– Ott is lehet újítani?

– Persze. A mozgást is meg kell szerettetni a gyerekekkel, azt kell elérni, hogy a testnevelés órát ne csak alsósként kedveljék, hanem még középiskolásként is úgy fogják fel a tornaórát, mint egy olyan elfoglaltságot, ahol maximálisan kiteljesedhetnek, s utána jobb kedvük lesz, mint előtte.

– A Pécsi Tudományegyetem tánccsoportjának is a tagja. Mennyi elfoglaltságot jelent ez?

– Igen, tagja vagyok a PTE Táncegyüttesnek. Hetente 2x2 órát edzünk, plusz vannak fellépések is. De ezeket abszolút nem érzem tehernek: minden edzésre jókedvűen megyek, s minden fellépést nagyon élvezek. Tudom, hogy azt szokták mondani, hogy az egyetemi évek a bulizásról, a lazulásról is szólnak, de én nem bánom, hogy az órák mellett van még valami, ami rendszert visz a hétköznapokba.

Több aranyérem is része már a kollekciónak

Szalai Kata 1994-ben született Nagykanizsán. Ide járt általános iskolába, a Dr. Mező Ferenc-Thúry György Gimnázium és Szakképző Iskolában érettségizett 2013-ban, majd a pécsi egyetem Természettudományi Karán kezdte meg tanulmányait, földrajz-testnevelés szakon, osztatlan tanári képzésen. Az egyetemi órák mellett a sportedzői képzést is végzi, testépítés-fitneszből. 2003-tól tagja a SzanDia Fitness SC-nek, csapatban hatszor, egyéniben egyszer (disco freestyle kategóriában) nyert az International Dance Federation tánc világbajnokságán, de több magyar bajnoki címmel is büszkélkedhet táncban és kötélugrásban egyaránt. A PTE Táncegyütteséhez 2014 februárjában csatlakozott, azóta több fellépése is volt a csapattal.