A Szentágothai Szakkollégium húsvéti hímes tojás festő szakosztálya

2017. május 4., 15:08

A PTE Szentágothai János Szakkollégiuma hímes tojás festő szakkörbe várta az érdeklődőket, középiskolás diákok sajátíthatták el a hagyományos tojáshímzés csínját-bínját.

A több hónapon át futott programnak nem titkolt egyik célja volt a tehetséges fiatalok Pécsi Tudományegyetemre vonzása. Dr. Hatvani Zsolt, a program szakmai vezetője szerint a mai, főleg angol nyelvű és globális formanyelvű világunkban a nemzeti nyelvi kifejezéstár és formakincs megőrzése és életben tartása fontos feladat. A magyar kulturális örökség fenntartását támogató “Hímes tojások” című projektet a Nemzeti Tehetség Program támogatta.

A Szakkollégiumban szervezett tojáshímző szakosztály munkáit a pécsi Civil Közösségek Házában Tankó (Nusi) Anna Emlékkiállításon mutatták be áprilisban. A tárlaton a diákok által készített legszebb darabok, Tékus Emese kolléganőnk és Szentpéteri József címzetes egyetemi tanárunk alkotásai mellett a zengővárkonyi míves tojás múzeum gyűjteményének egy részét, valamint Mosonyi Éva népi iparművész alkotásait, és a pécsváradi Ömböliné Annuska által készített hímes tojásokat is megcsodálhatták az érdeklődők.

Fotók: Szentágothai Szakkollégium, Szentpéteri L. József

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben