A PTE TTK programsorozata képviseli Magyarországot az UNESCO díj a lányok és nők oktatásáért nemzetközi pályázaton

2020. május 29., 15:35

A karunkon életre hívott „Nők nehezített pályán” projekt képviseli nemzetközi porondon Magyarországot a többfordulós, UNESCO díj a lányok és nők oktatásáért elnevezésű pályázatban az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatási Stratégiai és Intézményfejlesztési Főosztályának döntése alapján.

A pályázati felhívásra első körben egy rövid absztraktot, majd egy hosszabb lélegzetvételű összefoglalót várt a hazai zsűri. Ezek alapján választották ki a PTE TTK programját, és kerül majd az a nemzetközi pályázati bizottság elé.

A kiválasztáshoz ezúton is gratulálunk, és sok sikert kívánunk a pályázathoz!

2019 márciusában Némethné dr. Somogyi Ildikó biológus és Jerkovicsné Stefán Klára geográfus szinte tapasztalatok nélkül vágtak bele a nagy feladatba és hívták életre a „Nők nehezített pályán” programsorozatot az EFOP-3.4.3-16-2016-00005 számú pályázat („Korszerű egyetem a modern városban: Értékközpontúság, nyitottság és befogadó szemlélet egy 21. századi felsőoktatási modellben”) keretében. A projekt elsődleges célja és legfőbb vállalt feladata, hogy a női hallgatók a természet- és műszaki tudományok mellett tegyék le voksukat, hivatásként tekintsenek a kihívásokkal teli közegre és hosszú távú céljuk legyen ezeken a tudományterületeken tevékenykedni.

Nők Nehezített Pályán plakát

A program több pilléren áll, egyrészt ösztöndíjprogrammal támogatják a női hallgatók tudomány iránti elhivatottságát és segítik pályán maradásukat, kezdeti lépéseiket. Másrészt a „Nők nehezített pályán” rendezvénysorozattal igyekeznek olyan hölgyeket bemutatni, akik sikeres karriert futottak be, hazai és nemzetközi elismertségnek örvendenek, esetleg vezető pozíciót is betöltenek.

A rendezvények népszerűsítése online platformokon történik, így elindult a Nők nehezített pályán Facebook közösségi oldal (facebook.com/NokNehezitettPalyan), amely felületen a havonta megrendezésre kerülő rendezvényekről, a meghívott vendégekről tesznek közzé érdekességeket. Emellett pályázati lehetőségek, példamutató életpályák és együttműködési lehetőségek is megtalálhatók az oldalon.

2020. február 11-én a Nők és Lányok a Tudományban Világnap alkalmából nemzetközi konferenciát rendeztek, első ízben ilyen nagyságrendben Magyarországon. A program társszervezője a Nők a Tudományban Egyesület volt, további információk az eseményről a konferencia honlapján: www.ttk.pte.hu/wis2020.

A 2020 tavaszi rendezvények újragondolást igényeltek, így május 27-től online térben folytatódott a sorozat, a kerekasztal-beszélgetéseket interjúk, illetve online talkshow-k váltották fel.

A projektmegvalósítók hosszú távú célja, hogy a Lányok napja programot – a Nők a Tudományban Egyesülettel együttműködésben – a dél-dunántúli középiskolás diáklányokkal megismertessék, és a természettudományos-műszaki pályák iránti érdeklődést felkeltsék már általános- és középiskolákban is.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben