A PTE-n sikerült meghatározni a koronavírus teljes genomját

2020. március 22., 12:20

A PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai kutatócsoportjának, melynek vezetője Dr. Jakab Ferenc, a TTK Biológiai Intézetének professzora, Karunk tudományos dékánhelyettese, valamint a kutatóközpont Dr. Gyenesei Attila vezette Bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésben elsőként sikerült hazánkban meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját.

"Ez egy fontos mérföldkő a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére" – jelentette ki Prof. Dr. Jakab Ferenc virológus. „Engem ért az a megtiszteltetés hogy hazánkban a Koronavírus Kutató Akciócsoportot vezessem, amelynek célja a vírus jobb megismerése: fertőzési és terjedési mechanizmus vizsgálata, lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése. A mostani eredmény is egyértelműen jelzi, hogy az ilyen jellegű szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is.” – tette hozzá a professzor.

A pécsi Virológiai kutatócsoport, Dr. Kemenesi Gábor, a TTK Biológiai Intézet adjunktusának irányításával, első lépésként egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját a nemzetközi protokoll alapján dolgozta fel. Ezt követően a központ Genomikai és Bioinformatikai laboratóriumának munkatársai, Urbán Péter és Tóth Gábor Endre, új generációs szekvenálási technológiát alkalmazva határozta meg a vírus genetikai kódját. A nagy mennyiségű adat feldolgozását és elemzését a Bioinformatikai kutatócsoport munkatársa, Dr. Herczeg Róbert végezte.

A kutatócsoportok szoros együttműködése és a kidolgozott eljárás lehetővé teszi, hogy a teljes munkafolyamatot hazánkban a lehető leggyorsabban lehessen elvégezni a további igazoltan pozitív minták esetén is a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában.

Dr. Jakab Ferenccel készített interjú az eredményről az UNIV TV Koronavírus híradójában:

Beszámoló forrása: pte.hu

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben