GYIK

Az oldal szerkesztés alatt...

Tisztelt Hallgatók!
Ezt az új oldalt azért hoztuk létre, hogy a leggyakrabban feltett kérdésekre itt adjunk rövid, korrekt válaszokat.
Az oldal tartalmát a következő időszakban folyamatosan frissíteni fogjuk. Bízunk benne, hogy az oldal eléri célját és a tartalommal hallgatóink is elégedettek lesznek. Ugyanakkor szívesen fogadunk minden felmerülő új kérdést.
Tisztelettel:
Heisenberger Zsolt
osztályvezetőNyelvvizsga

Milyen nyelvvizsgát kell tennem az oklevél kiállításához? Az alábbi táblázatok tartalmazzák szakonként az idegennyelvi követelményeket:
Nyelvvizsga követelmények az alapképzéseken
Nyelvvizsga követelmények a mester- és tanárképzéseken

Tantárgyfelvétel

Hányszor vehetek fel egy tantárgyat? .
Mikor vehetek fel vizsgakurzust? .

Vizsgák

Hányszor vizsgázhatok egy tárgyból egy félévben? Adott tantárgyból egy félévben legfeljebb 3 alkalommal lehet vizsgázni. A 3 lehetőségbe nem számít bele, ha a hallgató bejelentkezett ugyan egy adott vizsganapra, de határidőn belül le is jelentkezett. De ha a lejelentkezés nem történik meg, és az oktató a "nem jelent meg" bejegyzést rögzíti, akkor a vizsgalehetőségek száma csökken.
Hányszor vizsgázhatok egy tárgyból összesen? A tanulmányaikat a 2012/13-as tanévtől megkezdett hallgatók adott tantárgyból legfeljebb 6 alkalommal tehetnek vizsgát. A 6 alkalomba nem számít bele, ha az oktató "nem jelent meg" bejegyzést rögzített. Figyelem! 7. vizsgalehetőséget nem lehet kérelmezni, dékáni méltányossági kérelemben sem! Ugyanakkor a 6. vizsga letételéhez nem szükséges dékáni méltányossági engedély, feltéve ha a 6. vizsga belefér a félévenkénti 3 lehetőségbe.
Meddig jelentkezhetek vizsgára és meddig jelentkezhetek le egy vizsgáról? A vizsga kezdete előtti 24. óráig lehet jelentkezni vizsgára és a vizsga kezdete előtti 36. óráig lehet lejelentkezni a vizsgáról. (Példa: a vizsga szerdai napon 8 órakor kezdődik. Jelentkezni kedd 8 óráig lehet, lejelentkezni hétfőn 20 óráig lehet.)
Hogyan tudok dékáni vizsgát kérelmezni? Hol kell leadni a kérelmet? Dékáni méltányossági vizsgához írásbeli kérelmet kell leadni a TO-n, a tanév időbeosztásában meghatározott határidőn belül. A kérelmet Dékán Úrnak kell címezni, a kérelmen szerepelnie kell a vizsgáztató oktató véleményének, a vizsga dátumának és az oktató aláírásának. Dékáni méltányossági engedélyt a hallgató adott jogviszonya keretében egyszer kaphat!
Mi történik ha nem sikerül a dékáni vizsgám? Ha a dékáni vizsga adott tantárgyból a 6. vizsga volt, akkor a TO vezetője megszünteti adott szakon a hallgató jogviszonyát. Ha ez a vizsga nem a 6. alkalom volt, akkor későbbi félévben újra vizsgázhat a hallgató.
Mi történik ha feljelentkeztem egy vizsgára, de nem tudtam rá elmenni? Ebben az esetben az oktató "nem jelent meg" bejegyzést rögzít, adott félévben eggyel csökken a vizsgalehetőségek száma. A TJSZ szerint ebben az esetben 2.500,- forint különeljárási díjat köteles fizetni a hallgató a Központi Tanulmányi Iroda által meghatározott határidőig.
Amennyiben a hallgató a mulasztott vizsgát követő 8 napon belül a TO-ra benyújtott kérelemben hitelt érdemlően tudja igazolni a vizsgamulasztást, akkor a TO vezetője módosítja a vizsgabejegyzést "igazoltan nem jelent meg"-re. Ebben az esetben nem csökken a vizsgalehetőségek száma és nem kell különeljárási díjat sem fizetni.
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben