Horizont 2020 keretprogram

Horizont 2020 A Horizont 2020 keretprogram a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia "Innovatív Unió" elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére, az EU egységes kutatási keretprogramja a 2014-2020-as időszakra. A hét éves pénzügyi ciklusban e célra összesen 78,9 milliárd euró áll majd rendelkezésre.

A program minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító és sokunk életét jobbá tévő innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek. Ezzel egyidejűleg drasztikusan visszaszorítja a bürokráciát, a szabályok és eljárások egyszerűsítésével pedig a legjobb kutatók és még több innovatív vállalkozás érdeklődését igyekszik felkelteni.
Támogatás a kutatástól a kereskedelemig tartó innovációs lánc különböző szakaszaiban lesz igényelhető többek között olyan projektekre, amelyek a hangsúlyt a társadalmi kihívások kezelésére és az Európai Unió társadalmát érintő problémák megoldására helyezik (pl. egészség, tiszta energia, közlekedés).

A H2020 program 3 pillére:

  • I. prioritás: Excellent Science - Kiváló tudomány (24.441 M EUR)
  • II. prioritás: Industrial Leadership - Ipari vezető szerep (17.015 M EUR)
  • III. prioritás: Societal Challenges - Társadalmi kihívások (30.957 M EUR)

Az Európai Bizottság hivatalos oldala
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal)