Szentágothai János Emlékkonferencia és Hallgatói Verseny

2012. október 16., 9:32

Szentágothai János Emlékkonferencia és Hallgatói Verseny a Szentágothai János Kutatóközpontban 2012. október 29-30-án.

20 éves a TTKA PTE TTK Szentágothai János Szakkollégium – a Pécsi Tudományegyetem, a húszéves Természettudományi Kar, és a PTE Általános Orvostudományi Kar széles körű támogatásával – a pécsi agykutató születésének centenáriuma alkalmából neves külföldi előadók részvételével kétnapos angol nyelvű emlékkonferenciát és – ugyancsak angol nyelvű – hallgatói versenyt szervez.

A konferenciát – melynek védnökei: Réthelyi Miklós, Pécs polgármetere, és a PTE rektora – 2012. október 29-30. között, közel száz regisztrált részvevővel a Szentágothai Kutatóközpontban tartják. Bár a hallgatói versenyen a részvétel regisztrációhoz kötött, a nyilvános és ingyenes előadásokra minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

A kétnapos rendezvény struktúrája az ünnepelt sokoldalú kutatói-alkotói karakteréhez igazodik. Szentágothai ugyanis egyszerre volt úttörő agykutató, vérbeli előadó, társasági központ, s iskolateremtő a tudományban, és művész a tudósok közt, aki saját, tudományos igényű tusrajzaival illusztrálta publikációit, s mindezen felül impresszionista stílusban festett is.

A konferencia első napja Szentágothai tanítványok – akik között van Amerikában professzor és korábbi miniszter – megemlékezéseivel kezdődik, majd egy amerikai s egy magyar idegkutató előadásával folytatódik, végül egy kétszeres World Press Photo díjas természetfotós gazdag képanyagú gondolataival zárul.

A második nap eklektikusabb képet mutat: összefogó gondolataiként a (neurális) hálózatok és a szimmetria kérdésköreit határozhatjuk meg. Az USA-ból, az Egyesült Királyságból és Németországból érkezett, valamint világlátott hazai előadók és témák közül Philip Bonachic (USA), Colin Foster (UK, H), Martin Gilbert (UK), Andreas Héjj (H, D) és Klaus Troitsch (D) professzorokat, valamint az ügynök típusú hálózatokat és azok gazdasági hasznosíthatóságát, vagy akár agymetszések matematikai alapjait boncolgató előadásokat emelhetjük ki.

A konferencia meglátogatása, a tudományos ismeretek és a nyelvtudás karbantartásán túl, egyben jó alkalmat teremt a betekintésre az egyetem újonnan átadott, a szakkollégium névadójáról, Szentágothai Jánosról elnevezett kutató központjába.

A részletes program a konferencia honlapján található.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben