Szentágothai Díjat kapott Kollár László professzor

2015. november 11., 9:36

A 2015. évi Szentágothai Díjat Kollár László professzor, karunk tanszékvezető egyetemi tanára kapta. Posztumusz Junior Szentágothai Díjat adományoztak Szabadfi Krisztinának.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában negyedik alkalommal emlékeztek meg a névadóról születésnapja alkalmából. Az idei évben a tudományos ünnep programja szoboravatással is bővült, így Szentágothai János szobra méltó helyre került a kutatóközpont aulájában.

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Szentágothai díjakat. 2015-ben a Szentágothai Díjat Prof. Dr. Kollár László, a PTE Természettudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanára, a Kutatóközpont Zöldkémiai kutatócsoportjának vezetője vehette át. A junior Szentágothai Díjat ezúttal Dr. Botz Bálint, a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápia Intézet volt PhD hallgatója, a Kutatóközpont Molekuláris farmakológiai kutatócsoportjának tagja nyerte el. Mindketten kiemelkedő tudományos munkájukkal érdemelték ki a megtisztelő elismerést a Szentágothai János Kutatóközpont Tudományos Tanácsától.

A díjak sora azonban nem ért véget. Megemlékeztek róla, és posztumusz junior Szentágothai Díjjal jutalmazták a 2014 decemberében tragikus hirtelenséggel elhunyt kutatót, Dr. Szabadfi Krisztinát, a PTE Természettudományi Karának egykori tudományos munkatársát.

A IV. Szentágothai Napok programja idén is színvonalas előadásokkal vonzotta a kutatóközpontba látogatókat. Az ünnepség rendhagyó módon szoboravatással kezdődött, mely során a Szentágothai Jánost ábrázoló mellszobrot, melyet Oroszi Judit szobrásznő adományozott a kutatóközpontnak, Prof. Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár és Prof. Dr. Bódis József, a PTE rektora avatta fel. Ezt követően az ünnepélyes nyitóbeszédekre került sor a Kavics előadóban. Az előadások sorát Palkovics László „A tudomány jelentősége a felsőoktatásban” című előadása nyitotta meg.

A IV. Szentágothai Nap során első alkalommal hirdették ki a Szentágothai János Tehetségtámogató Program pályázatának nyerteseit. A program során 3 tehetséges fiatal kutatót támogat a kutatóközpont 36 hónapon át. A 2015-2018-as támogatási időszakra Dr. Kurucz Kornélia, a Virológiai kutatócsoport leendő tagja, Kecskés Miklós, a Neuronális hálózatok kutatócsoport leendő tagja, valamint Dr. Montskó Gergely a Lab-on-a-Chip kutatócsoport tagja nyerte el a Szentágothai János Tehetségtámogató Programban való részvétel lehetőségét.

A IV. Szentágothai Nap alkalmával megtartott Tudományos Szimpózium a TÁMOP 4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0004 „Mesterséges megtermékenyítés sikerességének növelése non-invazív módszerekkel” című projekt támogatásával jött létre.

Az UNIV TV beszámolója az eseményről:

Forrás: PTE

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben