Prinz nap a Földrajzi Intézetben

2017. február 8., 10:43

A Természettudományi Kar Földrajzi Intézete idén február 2-án gyűlt össze, hogy megemlékezzen Prinz Gyuláról, a pécsi geográfiai műhely megalapítójáról.

Az immár közel két évtizedes hagyomány része az egykori professzorról, a Pécsi Erzsébet Tudományegyetem rektoráról elnevezett díjak átadása azoknak, akik munkájukkal sokat tettek a pécsi földrajz elismertségének, szakmai hírnevének növeléséhez.

A 2016. évi Prinz Gyula Díjat a professzori kategóriában Aubert Antal egyetemi tanár, az intézet év végével leköszönő igazgatója, ifjúsági kategóriában pedig Józsa Edina doktorandusz vehette át Páva Zsolttól. Pécs város polgármestere immár hetedik alkalommal tisztelte meg a Földrajzi Intézetet azzal, hogy szerepet vállalt az eseményen, kifejezve a geográfusok és a város szoros kapcsolatát. A díjátadás a Botanikus kertben álló Prinz-szobor koszorúzásával, valamint a díjazottaknak a névadóról és a geográfiáról vallott gondolatainak tolmácsolásával ért véget.

Az UNIV TV beszámolója az eseményről:

A PTE TTK Földrajzi Intézet Prinz Gyula díjának kitüntetettjei a 2016. évben

A professzori fokozat díjazottja:

Dr. Aubert Antal a PTE TTK Földrajzi Intézetének egyetemi tanára, évtizedek óta résztvevője a Pécsett folyó földrajzi képzésnek. A turizmus, illetve turizmusföldrajzi stúdiumok megalapítója, több éve vendégelőadó a Nyitrai Egyetemen. Az oktatás mellett jelentős szerepet kapott a kari vezetésben, 1998 és 2007 között a Természettudományi Kar dékánhelyettese volt, 2010-től két cikluson keresztül irányította a Földrajzi Intézetet. 2015-től a Pécsi Tudományegyetem professzora.

Iskolateremtő munkáját jól mutatja, hogy a százat meghaladó diplomamunka irányítása mellett, több alkalommal értek el tanítványai kiemelkedő helyezéseket az OTDK-n, továbbá irányításával 17 hallgatója szerzett doktori fokozatot.

Aubert Antal professzor úr tanárként és vezetőként is jelentős szerepet vállalt a Földrajzi Intézet (és elődjei) életéből, sokat tett azért, hogy napjainkra az intézet az ország harmadik legjelentősebb földrajzi képzési helyévé váljon.

Az ifjúsági fokozat díjazottja:

Józsa Edina III. éves geográfus doktorandusz már alapszakos hallgatóként bekapcsolódott a Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék kutatómunkájába. Mesterszakos hallgatóként két szakirányt végzett el egyszerre, de tanulmányai mellett tovább folytatta geoinformatikai kutatásait. Két diszciplína határán mozogva választotta meg jelen kutatási területét is.

Eddig elért eredményei is mutatják kutatói rátermettségét. A 2013-ban a Budapesten rendezett XXXI. OTDK-n két dolgozatával (az egyik társszerzős) is első helyezést ért el. E páratlan teljesítményével – geográfus hallgatóként először – elnyerte a Pro Universitate Juventutis díjat is, amit évente csak egy hallgatónak ítél oda a PTE Rektora.

Józsa Edina nagyon szorgalmas, alapos, nagy teherbírású, önálló tudományos munkára alkalmas és kreatív hallgató, aki előtt szép tudományos karrier áll, ha továbbra is hasonló lendülettel és kitartással végzi munkáját.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben