MTA Prémium posztdoktori kutatói program

2017. március 3., 11:08

Az MTA pályázati felhívása prémium posztdoktori kutatói támogatásra az MTA kutatóintézet-hálózatában és magyarországi egyetemeken a 2017. szeptember 1. és 2020. augusztus 31. közötti időszakra.

A pályázat célja

 • a legelismertebb külföldi és hazai egyetemek valamelyikén tudományos fokozatot szerzett, nemzetközi szinten is jelentős önálló eredményekkel és kimagasló színvonalú kutatási programmal rendelkező fiatal kutatók számára lehetőséget biztosítson kutatási programjaik megvalósítására a legjobb hazai tudományos műhelyekben;
 • felkészülési lehetőséget nyújtson más kiválósági programokban való sikeres részvételre (pl. ERC, Lendület program);
 • támogassa a fiatal kutatógeneráció mobilitását: külföldi kutatók hazai kutatásokba való bevonását és külföldről hazatérő fiatal kutatók bekapcsolódását a hazai kutatóhelyek munkájába.

A pályázati keret összege évi 250 millió forint, amely 20-25 fő támogatását teszi lehetővé.

A pályázat benyújtásának feltételei

 • A kutatók a befogadó kutatóhelyeken végezhetik munkájukat a 2017. szeptember 1-jétől 2020. augusztus 31-éig tartó támogatási időszakban. Támogatott kutatócsoport és Lendület csoport nem lehet befogadó kutatóhely.
 • A pályázat nyílt mind magyar, mind más országok állampolgárai számára. Az alábbi feltételeknek megfelelő pályázók önállóan nyújtják be pályázatukat:
 • Az a személy nyújthat be pályázatot, aki:
  • 2017. szeptember 1. előtt nem tölti be 40. életévét (1977. augusztus 31. után született).
  • Tudományos fokozattal (PhD vagy DLA fokozattal) rendelkezik, melyet a szakterületén legelismertebb külföldi vagy hazai egyetemek valamelyikén szerzett meg. A pályázónak a pályázat benyújtásakor már rendelkeznie kell a tudományos fokozatát tanúsító doktori oklevelével, illetve ha a pályázat benyújtásakor még nem rendelkezik doktori oklevéllel, de már az egyetem doktori tanácsának a fokozat odaítéléséről szóló döntése megtörtént, akkor ezt a tényt kell igazolnia. A jogszabályi rendelkezések értelmében a posztdoktorként való első foglalkoztatás kezdő időpontjának a tudományos fokozat megszerzését követő 3 éven belül kell lennie. (A posztdoktorként történő foglalkoztatás alapvető szabályait a 156/1997. (IX. 19.) Korm. rendelet tartalmazza.)
  • A pályázat benyújtásakor kevesebb, mint 8 évet töltött teljes munkaidejű kutató-oktató-fejlesztő munkakörben.
  • Kutatási tapasztalattal rendelkezik, amelyet a pályázatban publikációs, idézettségi, pályázati stb. adataival alátámaszt.

Kisgyermeket nevelő kutatók vagy gyermeknevelés céljából távollétet igénybevevő, illetve gyermeküket egyedül nevelő kutatók számára gyermekenként 2 évnyi, legfeljebb 4 évnyi kedvezmény adható az előírt életkorhatárhoz, illetve a posztdoktorként való első foglalkoztatás kezdő időpontjához képest. A pályázatban a pályázónak hitelesen igazolnia kell a korkedvezményre jogosító körülményeit.

A pályázatokat 2017. február 1-jén 8.00 órától (közép-európai idő szerint) legkésőbb 2017. március 14-én (kedd) 16.00 óráig (közép-európai idő szerint) elektronikusan lehet benyújtani.

Bővebb információ az MTA honlapján.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben