Országos Mentor és Mentorált Találkozó 2012

2013. január 8., 16:15

2012. november 30. és december 1. között került megrendezésre az első országos mentor és mentorált találkozó a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A kétnapos rendezvény egy „Hatékonyan a fiatalok szociális hátrányainak leküzdéséért” című kerekasztal-beszélgetéssel indult pénteken délelőtt, melyen öt szervezet (Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, MINYATA Egyesület, Csányi Alapítvány a Gyermekekért Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány, Szegényeket és Rászorulókat Segítő Közhasznú Alapítvány, HÖOK Mentorprogram) képviselői mutatkoztak be. Megosztották az esélyegyenlőségről alkotott véleményüket, és vázolták azokat a lehetséges együttműködési pontokat, melyekkel a jelen labilis közoktatási helyzetben is van lehetőség a hátrányos helyzetű fiatalok hatékonyabb segítésére.

A kerekasztal-beszélgetés Karunkat érintő fejleménye, hogy az IGYK mentora sikeresen felvette a kapcsolatot a MINYATA /Mindenki Nyaraljon Tábor/ Egyesület elnökével, így a Gyakorlóiskola néhány hátrányos helyzetű diákja lehetőséget kaphat egy az egyesület támogatásával megfinanszírozott jövő évi nyaralásra.

A péntek délutáni programban az ország különböző pontjairól érkező mentorok és mentoráltak az alábbi témákban hallgathattak meg szakmai előadásokat: praktikus tanácsok az önéletrajzíráshoz; hátrányos helyzet és a Mentorprogram; személyes kötődés és a mentori munka.

Azok a mentorok, akik több éve a Programban tevékenykednek – a szakmai előadások ideje alatt egy workshop keretén belül mondhatták el a Mentorprogrammal kapcsolatos gyakorlati tapasztalataikat, valamint tehettek javaslatokat a közös munka eredményesebbé tételére.

Az esti vacsorát követően az ország régiói csapatépítő játékokban vettek részt, ahol többek között minden területnek meg kellett terveznie a saját logóját.

A pécsi régió által közösen elkészített plakát hűen tükrözi a széttagoltságot és egyben az összefogást, hiszen a PTE pécsi, zalaegerszegi és szekszárdi campusain kívül a Kaposvári Egyetem is a régióhoz tartozik.

Szombaton délelőtt a résztvevők olyan a HÖOK Mentorprogramot közvetlenül érintő előadásokat hallgathattak meg, mint a felsőoktatás helyzeti hátránya; a Programban folyó kutatások; régiók bemutatása.

Az Illyés Gyula Karon jelenleg hat mentorált és egy mentor tagja a programnak.

Bővebben a HÖOK Mentorprogramról

A HÖOK Mentorprogram – Felsőoktatási Mentorhálózat azoknak a leendő elsőéves hallgatóknak a segítésére hivatott, akik szociális körülményeik miatt hátránnyal érkeznek a felsőoktatásba, vagyis a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű hallgatóknak. 

A jelentkező hallgatókat egy személyes segítő, egy tanéven keresztül támogatja. A mentor azonos intézményben tanuló felsőbb éves, aki segíti a rábízott hallgató intézményi beilleszkedését: tanácsokat ad tanulmányi és oktatási ügyekben, informálja az aktuális pályázatokról, hallgatói juttatásokról és ösztöndíjakról. Legfontosabb feladata, hogy felkészítse a mentorált hallgatót segítség nélküli egyetemi életre.

A HÖOK Mentorprogramjába azok a hátrányos helyzetű jelöltek kerülhetnek be, akik a felsőoktatási felvételi jelentkezési lapon jelzik, hogy sikeres felvételijük esetén igényt tartanak a HÖOK Mentorprogram segítségére.

A programról további információk a http://www.hook.hu/hu/web/mentor oldalon találhatóak.

http://www.facebook.com/hookmentorprogram

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben