Mozgásterápiás laborral bővült karunk Sporttudományi és Testnevelési Intézete

2016. szeptember 19., 15:47

Sajtótájékoztatóval egybekötött laborátadásra került sor pénteken, szeptember 16-án karunkon.

Mozgásterápiás labor

A PTE Természettudományi Kar, Általános Orvostudományi Kar és Klinikai Központ közös fejlesztésével kialakított, és a jövőben is e hármas együttműködésében használandó laborban újabb mozgásterápiás gyógymódok kifejlesztésére végeznek kutatásokat.

Az átadón dr. Wilhelm Márta egyetemi tanár, a STI vezetője beszélt az intézet hosszú távú stratégiájáról, melynek fontos eleme az elkészült laborhoz kapcsolódó kutatási lehetőség. Dr. Atlasz Tamás bemutatta a kutatócsoportot és a tervezett kutatásokat, végül Prókai Judit vezetésével és vállalkozó kolléganőink közreműködésével egy rövid gyakorlati bemutatóra is sor került.

Mozgásterápiás labor átadása

PTE sajtóközlemény

Világszerte körülbelül 250 millió embert érint a cukorbetegség, melynek egyik leggyakoribb késői szövődménye a neuropathia, vagyis a perifériás idegeket érintő károsodás. Ez a betegeknek megközelítőleg mintegy 50%-át érintheti, és végső esetben részleges lábfej, majd alsó végtagi amputációhoz vezethet.

Természettudományi Kar Sporttudományi és Testnevelési Intézetének tudományos fejlesztési stratégiájának részeként készült el a mozgásterápiás "homok" labor, a TÁMOP-4.1.2.E-15/1/KONV-2015-0003 számú "Sporttudományi képzés fejlesztése a Dunántúlon 2015" című pályázat segítségével. A laborban a PTE TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézete, az Általános Orvostudományi Kar több intézete és a Klinikai Központ kutatóinak együttműködése keretében valósulhat meg több tudományos kutatás. Elsősorban a homokos felszínen történő mozgásterápiák, rehabilitációs és rekreációs hatásait vizsgálják molekuláris-biológiai és mozgásszerkezeti folyamatokra több betegség esetében. Ezek közül a legismertebb a diabéteszes neuropathia. A kutatási eredmények olyan összefüggésekre hívhatják fel a figyelmet, melyeket a klinikai gyakorlatban hasznosítva a betegségek kiegészítő kezelését eredményesebbé tehetik, így csökkentve a betegek fájdalmát, és az esetlegesen később kialakuló szövődmények komolyabb következményeit.

Az ünnepélyes laborátadás keretében bemutatkozott a kutatási folyamatok elindításáért és működéséért felelős munkacsoport, illetve a mozgásprogram bizonyos elemeiből egy rövid gyakorlati bemutatót is láthattak az érdeklődők. A mozgásprogram több hónapig tartó mozgásfejlesztő és keringésjavító gyakorlatokból áll. A laborátadón elhangzott, hogy a kutatási program sikere esetén lehetőség nyílik majd további multidiszciplináris projektek elindítására is.

A vizsgálatban résztvevő kutatók: Dr. Atlasz Tamás, Dr. Váczi Márk, Prókai Judit (PTE TTK), Prof. Dr. Wittmann István, Prof. Dr. Kőszegi Tamás, Dr. Pfund Zoltán, Dr. Kovács Krisztina, Dr. Molnár Gergő Attila, Dr. Deli Gabriella, Dr. Dezső Dániel, Dr. Kozma Petra Kata, Dr. Gréczi Viktória (PTE ÁOK)

Fotók: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Az UNIV TV beszámolója:

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben