Mártírok Napja a Pécsi Tudományegyetemen

2014. január 28., 11:37

Az Indiai Köztársaság Nagykövetsége, illetve az Indiai Kulturális Központ megtisztelő felkérését elfogadva – a már meglévő kiváló kapcsolatokat tovább erősítendő – a Pécsi Tudományegyetem Ázsia Központja más egyetemi szervezeti egységekkel és külső partnerekkel összefogva emlékezik meg Mahatma Gandhi halálának 66. évfordulójáról.

Az indiai származású „Nagy Lélek” a korunkbeli, égető globális problémák mindegyikének felszámolására megoldásokat nyújtó filozófiája aktuálisabb, mint valaha. Az erőszakmentesség, a türelem és tolerancia apostolának életét 1948. január 30- án merénylő oltotta ki. Sokszínű rendezvényünkkel tisztelegni kívánunk Gandhi élete, munkássága, mártíromsága előtt, felhívva a figyelmet az erőszak minden válfajának elutasítására.

Az ingyenesen látogatható eseménysort 2014. január 29-én, szerdán 17 órakor Bódis József professzor, a Pécsi Tudományegyetem rektora, illetve Hoppál Péter parlamenti képviselő, Pécs MJ Város Oktatási és Kulturális Bizottsága elnöke nyitja meg a PTE Bölcsészettudományi, illetve Természettudományi Karának Aulájában (7624 Pécs, Ifjúság útja 6.). Ezt követően 45 perces indiai klasszikus zenei koncertet ad a Sitaram együttes. 18 órakor őexcellenciája Malay Mishra India nagykövetének fotókiállítás-megnyitója hangzik el „Gandhi – a béke apostola” címmel. (A fotókiállítás február 9-ig tekinthető meg.)

2014. január 30-án, csütörtökön 15 órától Komlósi László professzornak, a PTE rektorhelyettesének megnyitóbeszéde után egy félórás dokumentumfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők „Does Gandhi Matter?” (Gandhi jelentősége ma) címmel a PTE Bölcsészettudományi, illetve Természettudományi Kar Vargha Damján Konferenciatermében (7624 Pécs, Ifjúság útja 6.). Ezután meghívott előadók Gandhi jelentőségét elemzik: Wilhelm Zoltán, az Ázsia Központ igazgatója, a PTE TTK Földrajzi Intézet egyetemi docense a „Kicsoda Gandhi? Válaszok a magyar felsőoktatásból” címmel, Fazekas Béla nagykövet, a Külügyminisztérium munkatársa „Mahatma Gandhi üzenete és a magyar keleti nyitás politikája” címmel, majd Déri Ildikó, a Gandhi Gimnázium igazgatója „Gandhi jelentősége az oktatásban” címmel tart előadást. A tudományos ülést őexcellenciája Malay Mishra, India nagykövetének „Gandhi jelentősége a mai társadalom számára” című előadása zárja. 17 órától indiai és bioételek kóstolójára kerül sor!

A programokon a részvétel ingyenes, de kérjük, 2014. január 29-ig regisztráljanak az azsiakozpont drótposta címen!

Részletes program

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben