Két új akadémiai kutatócsoport a TTK-n

2012. május 24., 10:17

Az MTA döntésének értelmében karunkon két új támogatott akadémiai kutatócsoport kezdheti meg működését.

A magyar kormány támogatásával idén újabb, az elmúlt években nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket elérő, iskolateremtő egyéniségű kutatók részesülhetnek támogatásban, és hozhatnak létre egyetemeken működő akadémiai kutatócsoportokat. Az MTA döntése értelmében július 1-jétől tíz egyetemen összesen 600 millió forint költségvetéssel működhet Magyarországon 21 kutatócsoport: nyolc a matematikai és természettudományok, nyolc az élettudományok és öt a humán- és társadalomtudományok területén. A 2012. július 1. és 2017. június 30. között támogatott kutatócsoportok létrehozására 75 érvényes pályázat érkezett: a pályázatokban összesen 2,6 milliárd Ft támogatást és 512,2 álláshelyet igényeltek.

Karunkon 30 millió forint támogatásban részesült a Hebling János vezetésével működő terahertzes tudományok és mérési módszerek kutatócsoport, amelynek célja egy alig több mint két évtizedes, perspektivikus tudományterület meghonosítása Magyarországon, és e tudományterületen szerzett tapasztalatok alkalmazása a biológiai folyamatok kutatásában és a műkincsvédelemben.

23 millió forint támogatásban részesült a Kollár László vezetésével működő kutatócsoport, melynek kutatási területe az új, nagy szelektivitású kémiai szintézisek megvalósítása a fémorganikus kémia eszköztárának felhasználásával.

Forrás: MTA

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben