Dr. Serafino Gladiali karunk új díszdoktora

2016. november 11., 13:31

A Pécsi Tudományegyetem 2016. november 9-én tartotta díszdoktoravató ünnepi szenátusi ülését a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából.

A Természettudományi Kar előterjesztésére PTE honoris causa (díszdoktor) címet kapott Dr. Serafino Gladiali, az Università di Sassari (Szardínia) volt professzora, aki a homogénkatalitikus kutatások nemzetközileg elismert, nagyhatású kutatója, a szakmai közélet ismert és megbecsült alakja.

Serafino Gladiali professzor a 80-as évek vége óta áll kapcsolatban a magyar kémikusokkal, köztük a Pécsi Tudományegyetem kutatóival is. Óriási szerepe volt abban, hogy hazai kutatók sikeresen kapcsolódhattak be a kilencvenes évek elejének nemzetközi pályázataiba, témavezetőként jelentkezhettek COST és PHARE projektekben. 1997 óta sikeres kutatási együttműködések valósultak meg a PTE Kémiai Intézetének kutatói (Kollár László és munkatársai) és az Università di Sassari Kémiai Intézetének kutatói (Serafino Gladiali és munkatársai) között. A legutóbbi időkig szemináriumi előadások, kutatócserék, ERASMUS hallgatói látogatások jelzik az együttműködést. Gladiali professzor a PTE együttműködő kutatóinak – és számos magyar kémikusnak – önzetlen támogatója, együttműködő partnere.

Serafino Gladiali a Milánói Egyetemen szerezte diplomáját 1968-ban. Egy szteroidkémiai kutatóintézetben végzett négyéves kutatómunka után Szardínián, az Università di Sassari látványosan megerősödött kémiai intézetében kapott állást és különböző beosztásokban itt dolgozott 2010-ig. Az utolsó néhány évben tudományos tanácsadóként a szakma egyik csúcsintézményében, a rostocki székhelyű Leibniz Institut für Katalyse (LIKAT) intézetben tevékenykedett. Szakmai pályafutása során számos felelősségteljes funkciót látott el mind az olasz, mind a nemzetközi szakmai közéletben. Nemzeti és nemzetközi szakmai konferenciák szervező bizottságának elnöke. Százezer eurós nagyságrendű pályázatok vezetője, nemzetközi együttműködések motorja. Hét COST pályázatban, valamint a 6. keretprogramban közel két évtizeden keresztül szerepelt kutatócsoport vezetőjeként, két esetben a nemzetközi kutatások ötletadó szakmai vezetőjeként, szakmai koordinátoraként.

A legjelentősebb európai pályázatok (European Research Council, European Science Foundation), valamint az American Science Foundation bíráló testületének tagja. Közel húsz európai, amerikai és ausztrál egyetemen készített PhD értekezés bírálója és a bíráló testületek tagja.

Szakmai önéletrajz

A Pécsi Tudományegyetem Doktori Szabályzatában foglalt előírásoknak megfelelően az Egyetem Szenátusa tiszteletbeli doktorrá avatja azokat a bel- és külföldi személyeket, akik

  • több évtizeden keresztül kiemelkedően művelték tudományterületüket,
  • nemzetközi elismerésre tettek szert,
  • szoros kapcsolatot tartanak fenn a Pécsi Tudományegyetemmel,
  • komoly szolgálatot tettek az egyetemnek, illetve a magyar tudománynak és művészetnek
  • és honoris causa doktori címmel történő elismerésük a Pécsi Tudományegyetem megbecsültségét emeli.

PTE beszámoló az ünnepi szenátusi ülésről

Az UNIV TV beszámolója az eseményről
(A Gladiali professzort érintő események 26 és 42 percnél, ill. 1 óra 3 percnél)

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben