Dr. Petar Cindric és Dr. Andrew John Morgan karunk két új díszdoktora

2015. november 23., 11:30

A Pécsi Tudományegyetem 2015. november 20-án tartott díszdoktoravató ünnepi szenátusi ülésén honoris causa doktorok avatására is sor került.

Ennek keretében a TTK előterjesztésére PTE honoris causa (díszdoktor) címet kapott Dr. Petar Cindric, az Újvidéki Egyetem professor emeritusa, valamint Dr. Andrew John Morgan, a Cardiff University professor emeritusa.

A Pécsi Tudományegyetem Doktori Szabályzatában foglalt előírásoknak megfelelően az Egyetem Szenátusa tiszteletbeli doktorrá avatja azokat a bel- és külföldi személyeket, akik

  • több évtizeden keresztül kiemelkedően művelték tudományterületüket,
  • nemzetközi elismerésre tettek szert,
  • szoros kapcsolatot tartanak fenn a Pécsi Tudományegyetemmel,
  • komoly szolgálatot tettek az egyetemnek, illetve a magyar tudománynak és művészetnek
  • és honoris causa doktori címmel történő elismerésük a Pécsi Tudományegyetem megbecsültségét emeli.

Dr. Petar Cindric szakmai és tudományos tevékenysége nagymértékben a szőlőfajták tanulmányozása és a szőlő nemesítése volt. Legértékesebb eredményei a szőlő fagy- és gombabetegségek- elleni rezisztencianemesítésben és a klónszelekcióban születtek. Díszdoktori címe tovább emeli a jövő szeptember induló Szőlész-borász mérnök BSc képzésünk tudományos-szakmai hátterét.

Dr. Petar Cindric rövid önéletrajza

Dr. Andrew John Morgan az ökotoxikológia és az ökofiziológia kiemelkedő személyisége. Tanítványai jelenleg vezető professzorok a Cardiff University, King’s College toxikogenomikai laboratóriumaiban. Morgan professzor hosszú időn át segítséget nyújtott a Biológiai Intézet Állattani Tanszékének szakmai munkájához, új kutatási módszerek elsajátításához. A közös szakmai tevékenység alapján tudományos közlemények, egy angol nyelvű kézikönyv fejezete és egy könyv jelent meg, valamint sikerült megszervezni egy nemzetközi kutatócsoportot is.

Dr. Andrew John Morgan rövid önéletrajza

PTE beszámoló az ünnepi szenátusi ülésről

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben