Az elveszett mauzóleum: a Szulejmán-projekt

2013. szeptember 9., 12:22

Szigetváron hamarosan elkezdődnek azok az ásatások, amelyek célja megtalálni a Szulejmán szultán szívét egykor őrző türbe (török mauzóleum) maradványait.

A török kormány által finanszírozott munka irányítója, Dr. Pap Norbert geográfus, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető docense azonban azt mondja, hogy bár ez a kutatás a Szulejmán-projekt titulust kapta, az általa vezetett team célja jóval több annál, mint pusztán megtalálni a türbe helyét.

A kutatás multidiszciplináris és összetett jellegű. A mintegy tucatnyi kutató kooperációjával zajló project célja, hogy az 1566-ban, és azt követően Szigetváron zajló eseményeket értékelje, és ezek alapján a város környékének földrajzi viszonyait jobban megértsük. A földrajzosok, történészek, régészek, geofizikus szakértők célja, hogy a levéltári források, térképek, terepi vizsgálatok, légirégészeti megfigyelések alapján rekonstruálják a 16-18. századi szigetvári tájat, és ezen belül azokat az antropogén jellemzőket, amelyek a hadviselés, letelepedés, gazdálkodás, valamint egyes szakrális cselekményekhez kötődően jöttek létre.

A kutatócsoport kiemelt feladata, hogy I. Szulejmán halálának körülményeivel, eltemetésével, síremlékének felépítésével, pusztulásával, az uralkodó emlékének ápolásával kapcsolatos tudást rendszerezze, illetve új ismereteket hozzon létre. A kutatócsoport természettudományos módszerek sorát alkalmazza a konzervatív vizsgálati módszerek mellett. Az eredmények egy történeti földrajzi szintézis keretében kerülnek bemutatásra.

A 2016 szeptemberében záruló programtól a régészek és a történészek azt várják, hogy az eddiginél több ismeretünk lesz majd Szigetvár megvívásáról, a török ostromlókról és a magyarok oldalán harcoló védőkről.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben