100 éve született Dr. Kálmánchey Zoltán

2017. április 27., 11:26

100 éve született Dr. Kálmánchey Zoltán tanszékvezető főiskolai tanár, a Pécsi Tanárképző Főiskola volt főigazgatója.

Dr. Kálmánchey Zoltán
Dr. Kálmánchey Zoltán
1917–1999
Dr. Kálmánchey Zoltán gazdag életútja a Magyar Testnevelési Egyetem 1940-ben évfolyamelsőként történő elvégzése után a Kőszegi Állami Tanítóképző Intézetben indult. A II. világháborút önkéntes katonaként harcolta végig. 1945-ben került Debrecenbe, ahol a Fazekas Mihály Gimnáziumban oktatott, és a tiszántúli terület szakfelügyelőjeként dolgozott. 1948-ban a debreceni Pedagógiai Főiskola létrehozásakor megbízást kapott a Testnevelés Tanszék kialakítására. 1949-ben a főiskolát Egerbe helyezték át, ahol tanszékvezető főiskolai tanárrá nevezték ki. A felsőoktatás átszervezésekor 1955-ben a minisztérium a Pécsi Pedagógiai Főiskolára irányította tanszékvezetői feladatköre meghagyása mellett. 25 évig vezette Pécsett a Testnevelés Tanszéket, miközben 1960-1971-ig főigazgató helyettes, majd 1971-1980-ig főigazgatóként irányította az intézményt.

Életpályája egybeforrt a Pécsi Tanárképző Főiskola országosan is elismert működésével, valamint a magyar testnevelés oktatásának ügyével, a testnevelő tanárképzés színvonalának állandó fejlesztésével. Munkássága alatt kezdődött az a folyamat és fejlődés is, amelynek eredményeként az országban elsőként kapott lehetőséget a pécsi főiskola az egyetemmé válásra.

Számos országos szakmai testület, illetve folyóirat szerkesztőbizottságának tagja vagy vezetőjeként egész életében az iskolai testnevelés és sport elismertségéért, a testkultúra széles körben való kiterjesztéséért dolgozott. Sokrétű és időigényes munkája mellett intenzíven foglalkozott a testnevelés elméleti kérdéseivel, amely témakörben előadások, cikkek, tanulmányok, főiskolai jegyzetek, és tankönyv is született, amelyekben találunk napjainkban is érvényes, a tanárképzésben felhasználható ismereteket.

1980-tól – nyugdíjba vonulásától – még 10 évig oktatta a leendő testnevelő tanárokat, segítette a fiatal oktatókat tudományos munkájukban. Budapestre költözése után is rendszeresen visszatért Pécsre szeretett tanszékére, a PAB Sporttudományi Munkabizottság programjaira, tudományos konferenciákra.

Munkássága elismeréséül számos rangos kitüntetésben részesült, köztük kétszer kapta meg a Munka Érdemrend arany fokozatát. 1995-ben a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség tüntette ki az „Egyetemi-főiskolai Sportért” életműdíjjal.

Nagyformátumú pedagógiai alakja, az iránta való tisztelet és szeretet tovább él abban a több ezer tanítványában, munkatársban és barátban, akik az ország minden részében szívükben őrzik példamutatását, emberiességét, és életre szóló mintát adó egyéniségét, felejthetetlen emlékét.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben